Advies hout stoken

Hout stoken is een risico voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor uzelf, als stoker. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook van een houtvuur of barbecue. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten ontwikkelen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang blijven, ook als het vuur uit is. 

Houtrook is schadelijk voor de gezondheid. Maar hoeveel last iemand heeft of welke klachten iemand krijgt, hangt af van de hoeveelheid rook, hoe lang je het inademt, hoe gezond je bent en welke stoffen er precies in de rook zitten. Dit laatste noemen we ook wel de samenstelling van de rook. Er zijn ook mensen die last hebben van de geur van houtrook. 

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt af van het soort kachel, het hout dat u gebruikt en de manier waarop u stookt. U kunt de uitstoot van gevaarlijke stoffen verminderen door op een veilige manier te stoken volgens de Zwitserse methode. Bij deze methode komt er genoeg zuurstof bij het hout waardoor het beter verbrandt en er minder schadelijke stoffen vrijkomen. 

Gebruik alleen schoon hout. Stook nooit geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, want daarin zitten zware metalen. Ook gelijmd hout, zoals spaanplaat, vlokkenplaten of laminaat geeft veel schadelijke stoffen bij verbranding. Papier en karton geven veel rook en vliegas en mag u daarom ook niet stoken.

Plaatselijk kan de luchtvervuiling hoog oplopen als er geen wind is. Als er geen wind is of bij mist is het dringende advies om het vuur uit te laten.

U kunt een stookadvies opvragen via de Stookwijzer. Deze geeft op elk moment van de dag aan of u beter wel of niet kunt stoken. Daarbij let de Stookwijzer op het weer op de plek waar u bent. Er is ook een stookalert. Het stookalert wordt aangezet bij ongunstig weer en/of een slechte luchtkwaliteit. Het advies geldt 24 uur.

Wilt u meer weten over stoken met houtkachels en haarden? Kijk op de website van de ODMH.

Infographic over hout stoken

Kunt u de infographic niet bekijken? Bekijk dan de uitgeschreven tekst.