Terug naar het overzicht

30 juni en 1 juli Keti Koti in Gouda

Op de foto ziet u de Keti Koti viering en herdenking in het Cultuurhuis Garenspinnerij in 2023. Een vrouw spreekt een volle zaal toe.

Op 30 juni herdenkt Gouda het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Programma 30 juni

Het herdenkingsprogramma start om 11.30 uur. Met voorafgaand de mogelijkheid om een broodje te eten bij het Huis van de Stad. Met zang, muziek, een lezing en een plechtig gedeelte met kranslegging herdenken we het trans-Atlantisch slavernijverleden. Na de kranslegging is er meer muziek, dans, spoken word en een afsluitende borrel.

Programma 1 juli

De afschaffing van de slavernij vieren we in Cultuurhuis Garenspinnerij. Burgemeester Pieter Verhoeve opent het programma en presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”. Daarna is er een cultureel programma van zang, muziek, spoken word en een lezing. We sluiten af met een borrel.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over Keti Koti is te vinden op de pagina Keti Koti. Hier staat ook hoe u zich kunt aanmelden. Aanmelding voor deelname aan Keti Koti is noodzakelijk. Voor vragen kunt u contact opnemen via dit e-mailadres: gemeente@gouda.nl.

Keti Koti

‘Keti Koti’ is Surinaams voor ‘ketenen verbroken’ en vindt landelijk elk jaar plaats op 1 juli. Burgemeester Pieter Verhoeve: “Vorig jaar kwamen we als gemeenschap samen op Keti Koti om het slavernijverleden te herdenken en de afschaffing daarvan te vieren. We hebben samen geluisterd, gereflecteerd en geleerd. Ook dit jaar willen we weer samenkomen en werken aan een verdraagzame stad. Die afrekent met racisme en onderdrukking.”

Foto: Astrid den Haan