Boeken bij Voedselbank in strijd tegen taalarmoede
Bij Voedselbank Gouda worden vanaf vandaag (donderdag 10 oktober) boeken toegevoegd aan de voedselpakketten. Het gaat om in totaal 150 exemplaren uit de serie ‘eenvoudig lezen’. De boeken zijn begrijpelijk en helpen het leesplezier en de leesvaardigheid onder inwoners te vergroten.
Met dit initiatief vragen Voedselbank Gouda en de gemeente Gouda in de Week van de Toegankelijkheid (tot en met 12 oktober) aandacht voor een vaak onderbelichte uitdaging: laaggeletterdheid. Niet iedereen kan vanzelfsprekend goed lezen, schrijven of omgaan met een computer, tablet of smartphone. Daarom hebben mensen soms hulp nodig. Kunnen lezen en schrijven geeft zelfvertrouwen en versterkt de eigenwaarde. Het helpt bestaanszekerheid en financiële onafhankelijkheid te vergroten.
Lezen voor iedereen
“Ook onze hersens hebben vitaminen nodig”, zegt wethouder Thierry van Vugt (onder andere Onderwijs). “Met deze boeken in de voedselpakketten willen we eraan bijdragen dat lezen voor iedereen binnen handbereik is. Als stadsbestuur vinden we het belangrijk dat iedereen naar vermogen bijdraagt en meedoet aan de samenleving. Kunnen lezen en schrijven helpt drempels te verlagen.”
De 2 boektitels die vanaf vandaag bij Voedselbank Gouda worden aangeboden, zijn ‘Floris & Fleur’ (een liefdesverhaal uit de Middeleeuwen) en ‘Het verhaal van Jens’ (over een ongewilde ontmoeting op een treinstation). Beide boekjes zijn niet te dik en heel begrijpelijk geschreven.
Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem. Onderzoeken tonen aan dat het grote gevolgen heeft voor de samenleving en vooral voor de laaggeletterde zelf: bijvoorbeeld om de krant te begrijpen, een baan te vinden en te houden, het vinden van de juiste zorg of het regelen van geldzaken. Ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kinderen. Uit onderzoek weten we dat wanneer ouders moeite hebben met taal, dit vaker leidt tot een taalachterstand bij hun kinderen.
Meer weten?
Gemeente Gouda helpt ouders en andere inwoners om beter te lezen, rekenen en digitaal mee te doen. Ouders ontvangen ondersteuning bij de taalontwikkeling van hun kinderen en werken tegelijkertijd aan hun eigen basisvaardigheden. Ook is er een gratis lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen onder de 18 jaar. Kent u iemand in uw omgeving die moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen, of wilt u zelf meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op de website van de bibliotheek of stuur een e-mail naar: taalhuis@bibliotheekgouda.nl. Bellen kan ook: 06-51 82 93 63.