Terug naar het overzicht

Gouda geeft jongerencultuur nieuwe impuls met 230.000 euro 

De winnaars van de pitchavond vorig jaar in de Goudse Schouwburg.

Crossovers in urban arts, digitale cultuur, muziek, spoken word en mode; of rap, graffiti, dj-ing en dans; of iets totaal nieuws: met maar liefst 230.000 euro aan te verdelen subsidiegeld wil de gemeente Gouda de cultuurparticipatie van en het cultuuraanbod voor jongeren verder verstevigen en vernieuwen. Dit kan voor kortlopende projecten, tijdelijke evenementen of pop-up-initiatieven zijn.

Het geld is afkomstig van het Rijk en bedoeld om jongerencultuur te stimuleren. Het bedrag van 230.000 euro is beschikbaar voor Goudse initiatieven in 2025. Het betrekken van jongeren bij het ontwerp en de uitvoering van het project (bijvoorbeeld door co-creatie met jongeren en door inspraak over en invloed op de inhoud en vorm van het aanbod) is 1 van de randvoorwaarden van deze nieuwe subsidieregeling. De gemeente moedigt daarom niet alleen culturele organisaties, maar vooral ook jongeren zelf aan om individueel of met andere jongeren gezamenlijk met initiatieven te komen. 

Voor individuele aanvragen is maximaal 10.000 euro beschikbaar. Voor samenwerkingsprojecten (van ten minste 3 gelijkwaardige partijen) is maximaal 25.000 euro beschikbaar. Initiatieven worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, en op is op. “Wees er daarom snel bij”, aldus de oproep van cultuurwethouder Thierry van Vugt. 

Belangrijke ambitie

Een breed en toegankelijk cultuuraanbod is een belangrijke ambitie van de gemeente Gouda, vastgelegd in de cultuurnota ‘Gouda sterker met cultuur! (2023-2027)’. Zo zet de gemeente zich ook in voor talentontwikkeling van jongeren via cultuur en geeft zij jongeren met goede ideeën een steuntje in de rug om hun creativiteit te uiten, zoals vorig jaar met de pitchavond in de Goudse Schouwburg. 

“Zonder kunst en cultuur lopen we leeg, zoals een accu op je mobieltje”, zegt cultuurwethouder Thierry van Vugt. “Cultuur brengt mensen bij elkaar en biedt inspiratie, plezier en nieuwe perspectieven. Kunst en cultuur moeten dan wel toegankelijk zijn voor alle inwoners. Voor mensen die moeilijk toegang hebben tot cultuur willen we drempels verlagen of wegnemen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de cultuurdeelname en de culturele behoeften van jongeren hebben we onderzoek laten doen, onder meer met behulp van straatinterviews. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd. En de aanbevelingen uit dat onderzoek hebben we gebruikt bij het opstellen van de randvoorwaarden van deze nieuwe subsidie.”

Aanbevelingen uit onderzoek

Die aanbevelingen uit het recent gehouden onderzoek onder jongeren van 12 tot 27 jaar in Gouda en Midden-Holland zijn onder meer: 

  • Zorg voor flexibiliteit en variatie in het cultuuraanbod. Jongeren geven de voorkeur aan kortlopende, spontane en tijdelijke evenementen boven lang van tevoren te plannen activiteiten of langdurige verplichtingen. Dit past beter bij hun levensstijl met weinig tijd, een beperkt budget en het biedt de mogelijkheid om hun culturele interesses te ontdekken. 
  • Maak crossovers mogelijk. De interesse van jongeren voor culturele activiteiten is vaak niet afhankelijk van wie of welke partij de activiteit organiseert. Dit biedt kansen voor samenwerking binnen de culturele sector en kan tot aantrekkelijke nieuwe evenementen leiden. 
  • Geef extra aandacht aan zichtbaarheid en terminologie. Veel jongeren weten niet goed wat er te doen is op cultureel en recreatief gebied in Gouda. Jongeren hebben vaak een smalle definitie van ‘cultuur’, wat betekent dat sommige activiteiten niet als zodanig worden herkend. 
  • Zorg voor laagdrempeligheid en sociaal comfort. Dit kan worden bereikt door hybride vormen van deelname en het loslaten van bepaalde gedragsregels. Ook rolmodellen spelen een rol. Jongeren moeten zich vrij voelen om zichzelf te zijn. 

De gemeenteraad is vandaag (woensdag 8 januari) over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd. De gemeente voert gesprekken met jonge initiatiefnemers en culturele organisaties in de stad om de bevindingen van het onderzoek te delen. 

U kunt de subsidie binnenkort aanvragen via de website van de gemeente.

Het onderzoeksrapport en een informatieve infographic zijn te downloaden via het raadsinformatiesysteem.

Foto: Astrid den Haan