Terug naar het overzicht

Gouda maakt meer werk van kunst op straat

Op de foto is het kunstwerk Jack‐Ass van Gijs Assmann te zien, op de hoek van het Regentesseplantsoen en de Lage Gouwe. Op de achtergrond water en woningen.

Gouda gaat meer werk maken van het beheer van kunstwerken die op straat en op andere vrij toegankelijke plekken in de stad te zien zijn. Ook zaken als tijdelijke opslag, restauraties en het verwerven van toekomstige kunstwerken krijgen meer permanente aandacht.

De aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners, ondernemers en bezoekers hangt mede af van de kwaliteit van de openbare ruimte. Op veel plekken in Gouda is die verrijkt met beeldende kunst. Deze kunst is extra kwetsbaar voor slijtage, weersomstandigheden, ongelukken, vandalisme en diefstal.

“Kunst voegt kwaliteit toe aan onze openbare ruimte en aan ons leven. Daar horen ook beleid, beheer en onderhoud bij. Daar schortte het aan. Gouda is nu 1 van de 1e middelgrote gemeenten die daar serieuzer werk van gaat maken”, zegt wethouder Thierry van Vugt (onder andere Kunst en Cultuur).

‘Kunst op de Kaart: Gouda’s Route naar Behoud, Beheer en Beleving’: dat is de titel van het 1e Goudse collectieplan voor kunst in de openbare ruimte. Het college van burgemeester en wethouders heeft het vandaag (woensdag 26 maart) aan de gemeenteraad aangeboden. Het plan loopt vanaf 2025 tot en met 2033. Voor de uitvoering ervan is jaarlijks € 45.000,- beschikbaar, bovenop de bestaande middelen voor het standaard onderhoud van kunst in de openbare ruimte.

Gerichte maatregelen

Het grootste deel van de Goudse collectie (144 kunstwerken) verkeert in goede staat. Bij ongeveer 30 kunstwerken zijn schades geconstateerd en gerichte maatregelen nodig. Wat daarnaast opvalt aan de huidige collectie, is de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke kunstenaars én van kunstenaars met een multiculturele achtergrond. Van de 144 kunstwerken zijn er 37 gemaakt door 24 vrouwelijke kunstenaars, van wie Ineke van Dijk en Sonja Meijer er samen 11 voor hun rekening nemen. In de Goudse collectie is ‘De Roos’ van de Goudse kunstenaar Miriam Piña bovendien een van de weinige werken van een Nederlandse kunstenaar met een bi-culturele achtergrond.

“In die zin vormt de collectie geen afspiegeling van de Goudse bevolking”, zegt wethouder Van Vugt. “Ook bevindt een substantieel deel van de bestaande collectie zich in het centrum van Gouda; en staat er bijvoorbeeld in de wijk Westergouwe nog helemaal geen kunstwerk in de openbare ruimte. Als gemeente willen we in de toekomst dan ook toe naar een collectie die representatief is voor alle Gouwenaars, waarbij we bovendien streven naar een betere geografische spreiding.”

Vernieuwing en experimenten

Het 1e Goudse collectieplan voor kunst in de openbare ruimte voorziet in serieus, toegewijd en permanent beheer van de totale buitenkunstcollectie, inclusief veilige opslag (bijvoorbeeld tijdens straatwerkzaamheden), plus uitgangspunten en richtlijnen voor de verwerving van nieuwe kunst.

Van Vugt tot slot: “Gouda’s collectieprofiel biedt ruimte voor vernieuwing en experimenten. Bij nieuw werk dagen we kunstenaars uit om innovatie op te zoeken en voorbij de traditionele sculptuur op een sokkel te kijken. Vernieuwing kan ook liggen in het gebruik van technieken of het aansnijden van actuele maatschappelijke thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van Gouwenaars. Het mooie van kunst is dat het kan uitdagen; het mag schuren, emoties oproepen en tot reflectie uitnodigen.”