Terug naar het overzicht

Terugblik op 2 jaar gemeenteraad

Dit is een oud nieuwsbericht.
Iconen in zwart en rood van een huis, drie auto's en een vuilnisbak met daarvoor een vuilniszak.

Elke 4 jaar kiezen we de raadsleden die in de gemeenteraad komen. Deze gemeenteraad is 2 jaar op weg. Tijd voor een terugblik op de afgelopen periode.

Op 16 maart 2022 waren de gemeenteraadsverkiezingen. D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA kwamen in de coalitie. Op 30 maart 2022 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en op 30 juni 2022 trad het college van burgemeester en wethouders aan.

De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college het beleid goed uitvoert. Om deze taken te kunnen uitvoeren, beschikt de raad over een aantal instrumenten. Voorbeelden zijn:

  • schriftelijke vragen aan het college om verduidelijking te krijgen over onderwerpen of om te vragen; wat de status is van een dossier;
  • vragen bij een vergadering aan het college;
  • moties, verzoeken van raadsleden aan het college;
  • amendementen, dat zijn wijzigingsvoorstellen op een al ingediend voorstel.

De gemeenteraad neemt besluiten over onder andere woningbouw, verkeer en vervoer, afval, (jeugd)zorg, sport, cultuur en recreatie, onderwijs, werk en inkomen en gemeentelijke belastingen.

De leden van de raad vertegenwoordigen de inwoners. Ze gaan in gesprek met organisaties en inwoners over wat er speelt; zo brachten de raadsleden werkbezoeken aan buurthuis De Speelwinkel, de Chocoladefabriek, Infocentrum Westergouwe en het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. Ook worden externe deskundigen uitgenodigd voor vergaderingen, bijvoorbeeld op het gebied van circulaire economie en de herbestemming van het Stadhuis. Voordat een onderwerp besproken wordt in een raadsvergadering, komt het aan de orde in een commissievergadering. Er zijn 3 commissies: Bestuur, Samenleving en Fysieke leefomgeving. In zo’n commissievergadering zijn er 2 fasen: beeldvorming en oordeelsvorming. In de beeldvormingsfase kunt u gebruikmaken van het inspreekrecht. De vergaderingen zijn bij te wonen vanaf de publieke tribune. Ook is er een opname die live of achteraf terug te kijken is.

Meer informatie?

Bekijk de pagina Wat doet de gemeenteraad?. Of neem contact op met de griffie via telefoonnummer (0182) 58 91 97. Mailen kan ook: griffie@gouda.nl.