Hoe werkt de gemeenteraad?

De gemeenteraad is er namens en voor u. De raad bepaalt in hoofdlijnen wat de gemeente gaat doen en hoe het beschikbare geld verdeeld wordt. Ook benoemt de gemeenteraad de wethouders, die samen met de burgemeester het college van B&W zijn. Het college voert het beleid uit en de gemeenteraad controleert of dit goed gebeurt. 

De gemeenteraad bestaat uit 35 raadsleden, verdeeld over 13 fracties.

Fracties kunnen burgerraadsleden hebben. Deze 13 burgerraadsleden vertegenwoordigen de fracties in de commissies.

Commissies Bestuur, Fysieke leefomgeving en Samenleving

Voordat een onderwerp besproken wordt in een raadsvergadering, wordt het besproken in een commissievergadering. Er zijn 3 commissies:

  • Bestuur: onderwerpen als financiën en belastingen, openbare orde en veiligheid, vastgoed, economie, recreatie en toerisme en de visie op de toekomst van Gouda
  • Fysieke leefomgeving: onderwerpen als mobiliteit, wonen, erfgoed en monumenten, ruimtelijke ordening, wijkontwikkeling, natuur, duurzaamheid en energie
  • Samenleving: onderwerpen als maatschappelijke ondersteuning, gezondheid, sport, armoedebeleid en schuldhulpverlening, werk en inkomen, onderwijs en cultuur

BOB-vergadermodel

De raad werkt met het BOB-vergadermodel:

  • Beeldvorming: in de beeldvormingsfase informeert een commissie zich over een onderwerp. Bijvoorbeeld door werkbezoeken te brengen aan organisaties, door deskundigen te horen en door vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Ook kan de Goudse samenleving vaak inspreken.
  • Oordeelsvorming: in de oordeelsvormende fase debatteren de raadsleden. Dat betekent dat zij met elkaar over het onderwerp in discussie gaan.
  • Besluitvorming: in de raadsvergadering nemen de raadsleden een besluit over een onderwerp.

Overzicht van vergaderingen, agenda’s en stukken

In het overzicht van vergaderingen kunt u op een datum klikken. U ziet dan de agenda en de stukken. Ook ziet u of er een mogelijkheid is om in te spreken. Verder staat er een link naar de opname die live of achteraf te bekijken is. U bent altijd welkom om op de publieke tribune aanwezig te zijn bij commissie- en raadsvergaderingen. Ook kunt u zich aanmelden als speciale gast van de raad.

Contact

Heeft u vragen over de raad, bijvoorbeeld over hoe u een brief of mail naar de raadsleden kunt sturen, of over de mogelijkheid om in te spreken tijdens een vergadering? Neemt u dan contact op met de griffie, de ondersteuning van de gemeenteraad.