Ontheffing openingstijden horeca
De horeca in Gouda mag open zijn tot 0.00 uur. Wilt u uw zaak langer openen? Vraag dan een ontheffing aan. Wilt u alleen een ontheffing voor 1 dag? Dan vraagt u een tijdelijke ontheffing aan.
Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.
Horecabedrijven binnen de singels kunnen op 2 manieren een ontheffing voor openingstijden aanvragen. Het gaat om een ontheffing op basis van artikel 2.10 uit de APV of om een ‘ontheffing vrije sluitingstijden’. Welke ontheffing u aanvraagt, hangt van een paar dingen af:
- Wat is er mogelijk volgens het bestemmingsplan?
- Welke categorie horeca is het?
- Wat staat het woon- en leefklimaat toe?
In het woon- en leefklimaat is vastgelegd of het soort horecazaak waar een vergunning voor is aangevraagd ook past op de plek waar men de horecazaak wil starten. Het woon- en leefklimaat gaat over de hele buurt en niet alleen over de horeca.
Ontheffing vrije sluitingstijden
Een ‘ontheffing vrije sluitingstijden’ betekent dat u tot 1.30 uur bezoekers mag binnen laten. Na die tijd mag u geen nieuwe bezoekers meer binnenlaten. De bezoekers die op dat moment binnen zijn, kunnen binnen blijven.
Ontheffing APV
Een ontheffing op basis van artikel 2.10 uit de APV betekent dat de horecagelegenheid een ontheffing krijgt om tot maximaal 1.30 uur open te zijn. Na 1.30 uur moeten alle bezoekers weg.
U gaat bij beide ontheffingen akkoord met de veiligheidsregels uit het Horecaconvenant (deel 1).
Horecabedrijven buiten de singels kunnen een ontheffing aanvragen tot maximaal 1.30 uur.
De aanvraag wordt getoetst, naast de standaard levensgedragtoets, aan de bijpassende horeca-categorie uit de Horecavisie. Dit betekent of het woon- en leefklimaat en/of de bestemming een ontheffing vrije sluitingstijden wel of niet toestaat.
De gemeente Gouda heeft in 2024 het Horecaconvenant afgesloten met de lokale horecaondernemers. Belangrijk uitgangspunt van het convenant zijn de gezamenlijke afspraken over het tegengaan van overlast en verstoring van de openbare orde in het horecagebied. Als u meer informatie wilt, kunt u ons bellen.
U vraagt de ontheffing via de knop bovenaan deze pagina aan. Daar heeft u eHerkenning voor nodig. Meer informatie over eHerkenning vindt u op de pagina Online zaken regelen met eHerkenning.
U moet een geldige exploitatievergunning hebben en als u alcohol schenkt, ook een geldige alcoholvergunning.
Een ontheffing op basis van het Convenant Veilig Uitgaan (voor horecabedrijven binnen de singels) kost € 143,40. Een ontheffing voor horecabedrijven buiten de singels kost € 114,65.
U betaalt dit bedrag tijdens de online aanvraag meteen met iDEAL of een creditcard. Daarna kunt u een rekening voor uw betaling downloaden uit uw zaak op MijnGouda. Ook als u de vergunning niet krijgt, moet u deze kosten betalen.
Als het niet lukt om het formulier online in te vullen, dan kunt u ons bellen.