Social return in aanbestedingen
Bent u ondernemer of werkgever en wilt u een opdracht uitvoeren voor de gemeente? Dan vragen wij u om social return toe te passen. Bij opdrachten boven een bepaald bedrag is het zelfs verplicht. Op deze pagina leest u meer over social return, tips om de offerte of aanbesteding te maken en de stappen nadat u de opdracht heeft gekregen.
Social return betekent letterlijk ‘iets teruggeven aan de mensen in de stad’. Met social return geeft u als opdrachtnemer van de gemeente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (mensen die moeilijk werk kunnen vinden) de kans om bij uw bedrijf te komen werken of te leren hoe zij het werk moeten doen.
In een aanbesteding maken de gemeente en uw bedrijf afspraken over hoe u zorgt voor extra banen en hulp kunt geven aan mensen die werk zoeken. U kunt social return zien als een manier van duurzaam inkopen als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is de bedoeling dat uw investering in social return niet alleen financiële maar ook sociale winst oplevert.
De gemeente vraagt of verplicht opdrachtnemers om een deel van de opdrachtwaarde te gebruiken voor social return: extra banen of plekken om ervaring op te doen voor mensen die extra hulp nodig hebben. We zien social return graag terug in uw offerte, aanbestedingsdocument of bestek.
De vraag of verplichting om social return toe te passen, geldt voor opdrachtnemers van de gemeente die een opdracht in de vorm van dienstverlening of bouwwerkzaamheden uitvoeren.
Social return is verplicht bij een opdracht of aanbesteding vanaf € 150.000,- voor dienstverlening en € 300.000,- voor bouwwerkzaamheden. We kijken hierbij altijd naar de contractwaarde over de hele looptijd van de opdracht. Bij opdrachten met een lagere contractwaarde is social return niet verplicht, maar kunt u social return natuurlijk wel toepassen. Zeker als de werkzaamheden van de opdracht heel geschikt zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Voor diensten geldt dat u minimaal 5% van de contractwaarde moet investeren in social return. Voor bouwwerkzaamheden is dat minimaal 2%. We kijken hierbij naar de contractwaarde en niet naar de loonsom.
Ja, dat is mogelijk: hoe meer maatwerk u toepast op het onderdeel social return als u de aanbesteding voorbereidt, hoe groter de kans is dat een percentage of gevraagde social-return-inspanning realistisch is en past bij de situatie in de praktijk.
Als u de opdracht heeft gekregen, nemen we social return op in het contract, het bestek of aanbestedingsleidraad. Zo zorgen we ervoor dat de verplichting is vastgelegd en dat u social return ook echt gaat toepassen.
Het WerkgeversServicePunt Midden-Holland (WSP) voert social return uit. Binnen dat WSP is er een social-returnloket. De medewerkers van het loket kunnen u goed adviseren hoe u social return het beste kunt toepassen:
- Wat is de 1e stap die u moet zetten?
- Wat zijn de mogelijkheden?
- Hoe kunt u de nieuwe medewerkers begeleiden?
- Kunnen zij het werk uitvoeren?
- Hoe bereidt u uw eigen medewerkers hierop voor?
Het social-returnloket van het WSP houdt tijdens de uitvoering van de opdracht in de gaten of een bedrijf zich aan de afspraken.
Als u een vraag heeft over de aanbesteding dan kunt u een e-mail sturen naar het team inkoop, contractmanagement en aanbesteden via gemeente@gouda.nl.
Als u een vraag heeft over social return dan kunt u een e-mail sturen naar de coördinator social return via gemeente@gouda.nl.
U kunt natuurlijk ook bellen naar telefoonnummer 14 0182.