Erkenning kind voor geboorte

Verwacht u binnenkort een kindje? En bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Wilt u de wettelijke vader of duomoeder zijn? Dan moet u het kind erkennen. Dit kan ook als u niet de biologische vader bent. Ons advies is om het kind voor de geboorte te erkennen.

U kunt een kind erkennen aan de balie in het Huis van de Stad. Maak hiervoor op tijd een afspraak.

Vader of duomoeder:

  • Een geldig legitimatiebewijs van uzelf.

Moeder:

  • Bij erkenning van het 1e kind uit een relatie moet de moeder aanwezig zijn. De moeder moet een geldig legitimatiebewijs meenemen.
  • Gaat het om erkenning van de volgende kinderen uit dezelfde relatie? Dan mag de moeder aanwezig zijn bij de afspraak maar dat hoeft niet. De moeder mag ook schriftelijke toestemming geven. De vader of duomoeder neemt de toestemming mee. En ook een geldig identiteitsbewijs van de moeder.

Heeft u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit? Bent u of uw partner in het buitenland geboren? Of woont 1 van u in het buitenland?

Allebei de ouders moeten dan aanwezig zijn bij de erkenning. Ook moet u misschien extra documenten meenemen. Bijvoorbeeld een verklaring van ongehuwd zijn. Deze verklaring moet komen uit het land waar u heeft gewoond of waar u vandaan komt. Maak ruim op tijd een 1e afspraak. Tijdens die afspraak vertellen we u welke documenten u moet inleveren bij de afspraak voor de erkenning.

Een voordeel is dat het kind bij de geboorte meteen 2 ouders heeft.

Gaat het om het 1e kind? Dan kan de keuze voor de achternaam al voor de geboorte gemaakt zijn. Het is dan ook een voordeel dat de moeder niet (vlak) na de bevalling bij de gemeente hoeft langs te komen.

Heeft de moeder niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het kind vanaf de geboortedatum de Nederlandse nationaliteit krijgen via erkenning door een Nederlandse ouder.

Als u het kind erkent, wordt u de juridische ouder van het kind. U krijgt dan een aantal rechten en plichten. U krijgt bijvoorbeeld automatisch het gezamenlijk gezag samen met de moeder.

De erkenning staat in principe vast. Alleen de rechter kan een erkenning in bijzondere situaties terugdraaien. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u geen gezamenlijk gezag met de moeder? Dan kunt u dat samen met de moeder tegelijk met de erkenning regelen. U moet dan samen naar de afspraak komen.

Bij de erkenning van het 1e kind uit uw relatie, moet u samen met de moeder persoonlijk langskomen voor het ondertekenen van de akte van erkenning. Maak hiervoor een afspraak. Dat u allebei persoonlijk aanwezig moet zijn, heeft te maken met het kiezen van de achternaam voor het kind. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen die uit uw relatie geboren worden.

Als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet u elk kind apart erkennen. Bij volgende kinderen kan de moeder toestemming geven voor de erkenning zonder persoonlijk langs te komen. Meer informatie staat op de pagina Toestemming erkenning kind. U kunt alleen langskomen om het kind erkennen. Dit kan voor de geboorte van het kind óf bij de aangifte van geboorte. Maak hiervoor een afspraak.

Het erkennen van een kind is gratis. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte op. Wilt u een afschrift van deze akte? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Afschrift of uittreksel burgerlijke stand. Op die pagina staat ook de prijs van een afschrift van de akte.