Gezag over kind
Elk kind tot 18 jaar staat onder gezag. Iemand die het gezag heeft over een kind, neemt beslissingen voor en over het kind. Het kan gaan om ouderlijk gezag of voogdij door iemand anders dan een ouder.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag.
Erkent u als ongetrouwde of niet-geregistreerde partner een kind? Dan krijgt u automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. Er zijn uitzonderingen. U leest meer over deze uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid. Dit geldt sinds 1 januari 2023.
Ja dit kan. Het gezag moet dan worden geregeld via de rechtbank.
Als u via de rechter gezag heeft gekregen, komt dit in het Gezagsregister. In dit register wordt bijgehouden wie het gezag over het kind heeft. Het gezag gaat in vanaf het moment dat het in het Gezagsregister staat. De gemeente waar het kind woont, krijgt hierover ook bericht. Een uittreksel uit het Gezagsregister kunt u aanvragen bij de voor u dichtstbijzijnde rechtbank.
De rechter wijst dan een voogd aan voor het kind.
Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar. Ook mag u niet onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben. Onder curatele staan betekent dat u (tijdelijk) niet zelf beslissingen over uw leven of bezittingen kunt nemen.