Trouwen in het buitenland
Wat leuk dat u in het buitenland gaat trouwen. Vaak moet u in het buitenland bewijzen dat u niet al getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met iemand anders. Dit doet u met een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring. Deze verklaringen kunt u aanvragen bij de gemeente.
Elk land kent eigen regels voor een huwelijk. Kijk voor meer informatie op de website Nederland Wereldwijd. Ook kunt u informatie vinden op de website van een ambassade of consulaat van het land waar u wilt trouwen. Neem altijd contact op met de overheid van het land. Het land waar u gaat trouwen beslist welke verklaring u moet inleveren: een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring.
Soms eist het land ook legalisatie van documenten. Dit betekent dat een document geschikt gemaakt wordt voor gebruik in een ander land. Kijk voor meer informatie over legalisatie op de website Nederland Wereldwijd.
Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een internationaal document waarin staat dat niet getrouwd bent en uw parten en u volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. De verklaring van huwelijksbevoegdheid kan alleen aan een Nederlander gegeven worden.
Als u in Gouda woont of als Gouda uw laatste woonplaats in Nederland was, kunt u de verklaring bij de gemeente Gouda aanvragen. Op de pagina Verklaring van huwelijksbevoegdheid leest u hoe u dat kunt doen.
De ongehuwdverklaring is een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) waarin staat dat u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft. Hoe lang deze verklaring geldig is, verschilt per land of overheidsorganisatie.
Als u in Gouda woont, kunt u de ongehuwdverklaring bij de gemeente Gouda aanvragen. Op de pagina Uittreksel BRP leest u hoe u dat kunt doen.
Als u vanuit Gouda naar het buitenland bent verhuisd, kunt u het uittreksel aanvragen bij een gemeente met een RNI-loket. U vindt meer informatie op de pagina Uittreksel RNI.
Woont u in Gouda? Dan bent u verplicht om uw buitenlandse huwelijk bij ons te registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst in Nederland. We passen uw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Kijk voor meer informatie op de pagina Correctie of aanvulling persoonsgegevens BRP.