Digitale veiligheid

In onze samenleving regelen we steeds meer zaken digitaal. Maar ook criminelen zijn online te vinden. Daarom is het  belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s en maatregelen neemt om uw digitale veiligheid te beschermen.

Op deze pagina leest u meer over cybercrime, wat u kunt doen als u slachtoffer bent geworden van cybercrime en wat u zelf kunt doen om geen slachtoffer te worden van cybercrime.

Cybercrime is criminaliteit die online gebeurt. Er zijn verschillende soorten cybercrime, bijvoorbeeld:

Online fraude

Een voorbeeld van online fraude is betaalverzoekfraude. Bij betaalverzoekfraude stuurt iemand een betaalverzoek om een bedrag over te maken of vraagt om gegevens in te vullen voor verzending met als doel u op te lichten. Via de link wordt u naar een valse website geleid (phishing) en kan de oplichter misbruik maken van uw bankrekening of inloggegevens. Kijk op de website van het Digital Trust Center voor meer informatie over verschillende vormen van online fraude.

Malware

Malware is kwaadaardige software die een computersysteem verstoort, informatie verzamelt of versleutelt, waardoor u niet meer bij uw gegevens kunt komen. Ransomware is een vorm van malware die vaak voorkomt.

Ransomware

Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, is een computervirus dat de computer of de bestanden hierop kaapt en de gegevens versleutelt waardoor u niet meer bij deze gegevens kunt komen. De criminelen vragen losgeld om u weer toegang te geven tot de versleutelde bestanden.

Hacking

Hacken betekent dat een crimineel u computer binnenkomt met het doel data te verstoren, kapot te maken of aan te passen.

DoS-aanval of DDoS-aanval

Bij een DoS (Denial of Service)-aanval sturen cybercriminelen expres heel veel data naar een server. De server kan deze hoeveelheid data niet aan en is  daardoor niet meer bereikbaar. Bij een DDoS (Distributed Denial of Service)-aanval, wordt de aanval op de server vanaf meerdere (soms wel duizenden) computers tegelijk uitgevoerd.

Wanneer u slachtoffer bent geworden van cybercrime is het belangrijk om aangifte of melding te doen bij de politie. Ook kunt u melding maken van fraude bij de Fraudehelpdesk . U kunt via de websites Have I Been Pwned of Check je hack van de politie controleren of uw gegevens zijn gelekt. Heeft u een vermoeden van verdachte zaken of maakt u zich zorgen om iemand dan kunt u ook anoniem een melding maken van digitale criminaliteit via Meld Misdaad Anoniem.

Voor een uitgebreid overzicht van de stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u geen slachtoffer van cybercrime wordt kunt u terecht op de website Veilig internetten. Hieronder vindt u alvast wat tips:

  • Maak een (offline) back-up van uw belangrijkste bestanden.
  • Kies inloggen in 2 stappen (MFA / 2FA) en gebruik sterke wachtwoorden.
  • Zet automatische updates aan.
  • Leer phishing herkennen. Wanneer u twijfelt of een link of telefoonnummer betrouwbaar is, klik dan niet op de link en maak een melding bij de organisatie namens wie het bericht verstuurd is. Ook kunt u bij twijfel een link checken via de website Check je linkje.
  • Maak gebruik van antivirussoftware en voer ook hiervan de updates uit.

Voor een uitgebreid overzicht van de stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u geen slachtoffer van cybercrime wordt kunt u terecht op de website van het Digital Trust Center of de website van de Kamer van Koophandel. Hieronder vindt u alvast wat tips:

  • Zoek uit wat de zwaktes van uw computersystemen zijn. Een risicoanalyse kan u daarbij helpen.
  • Maak een noodplan. Wat zijn de 1e stappen die u kunt nemen als u gehackt bent en weet u wie u hier in kan ondersteunen?
  • Zorg ervoor dat uw werknemers alleen toegang hebben tot de systemen en data die ze voor hun werk nodig hebben. Beperk toegang tot systemen en data.
  • Valt uw organisatie onder de (toekomstige) NIS2-richtlijn? Deze richtlijn verhoogt cybersecurity-eisen voor essentiële sectoren (bedrijven die zo belangrijk zijn dat de samenleving zonder hen niet kan blijven draaien) binnen Europa. Bekijk op de website van het Digital Trust Center of uw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt en welke maatregelen u hierbij moet nemen.