Melding vermoeden ondermijnende criminaliteit
Een wietplantage bij de buren op zolder. Of een winkel die ook nepkleding verkoopt. Deze vormen van criminaliteit heten ondermijnende criminaliteit. U denkt misschien dat u hier geen last van heeft. Maar ondermijnende criminaliteit kan veel invloed hebben op u en uw omgeving.
Dit soort criminaliteit zorgt voor een slechte sfeer op straat en bezorgt veel buurtbewoners een onveilig gevoel. U kunt helpen om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Dit werkt simpel. Als u denkt dat er iets niet klopt, maakt u daar melding van. Ofwel, voelt het verdacht, gewoon even melden!
U kunt dit op verschillende manieren doen:
- U kunt bellen met de politie via telefoonnummer 0900 – 88 44 of, als er spoed is, via telefoonnummer 112.
- U kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0900 – 70 00. Hier kunt u helemaal anoniem melding doen. Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie, maar een onafhankelijke organisatie.
- Ook kunt u een melding maken bij de gemeente Gouda via de onderstaande knop. U kunt uw melding eventueel anoniem doen. Dan vult u het formulier in, maar zonder naam of e-mailadres. We kunnen u dan niet laten weten wat we met uw melding hebben gedaan.
Klik op Melding maken en vul uw gegevens in.
Ondermijnende criminaliteit is een verzamelnaam voor verschillende soorten criminaliteit. Denk daarbij aan hennepkwekerijen, drugshandel, mensenhandel zoals gedwongen prostitutie, arbeidsuitbuiting en vastgoedfraude. Maar ook het misbruik maken van de gemeente door bijvoorbeeld een vergunning of subsidie aan te vragen en daarmee dan geld wit te wassen is ondermijnende criminaliteit.
Ondermijnende criminaliteit is er in veel verschillende vormen. Vaak is het lastig om aan te geven wat er precies aan de hand is, maar zegt uw onderbuikgevoel dat iets niet klopt. Er zijn tekenen waar u op kunt letten. U ziet het pas als u goed kijkt. Denk bijvoorbeeld aan:
- de winkel of restaurant om de hoek waar nooit klanten komen;
- de kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak;
- de buurman die altijd afgeplakte ramen heeft;
- bestelbusjes die op vreemde tijdstippen worden beladen;
- een gebouw waar op vreemde tijdstippen veel activiteit is;
- een gebouw dat steeds weer een nieuwe eigenaar heeft;
- een gebouw waar veel mensen voor korte bezoekjes langskomen;
- een kennis met een hele dure auto en een laag inkomen;
- een woning waar heel veel mensen wonen.
Politie, gemeente en andere organisaties die bezig zijn met veiligheid werken samen tegen ondermijnende criminaliteit. Maar dat kunnen zij niet alleen. Uw hulp is daarbij heel belangrijk. U bent onze extra ogen en oren. U heeft vaak als 1e het gevoel dat er iets niet pluis is in uw buurt.
Als we uw melding hebben ontvangen, bekijken we of er meteen actie nodig is. Een melding hoeft niet altijd gelijk tot actie te leiden maar kan ook heel waardevol zijn voor een later moment. Het heeft dus altijd zin om te melden. Het geeft de gemeente en haar partners een goed beeld van wat er speelt in Gouda. Als u uw melding niet anoniem heeft gemaakt, laten wij u weten wat we met uw melding gedaan hebben.
U kunt de app ‘Ondermijnende criminaliteit’ van de ministeries van Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken downloaden. Via de app kunt u uw kennis over ondermijnende criminaliteit testen en vergroten door vragen te beantwoorden. Ook staat er in de app een kennisbank met links naar relevante documenten, nieuwsbrieven, websites en berichten vanuit de media. U kunt de app downloaden in de App store en Google Playstore. Ga voor meer informatie naar de Ondermijningsapp.