Wat te doen bij een crisis
Een grote brand, het vrijkomen van een gevaarlijke stof, of een natuurramp: het komt gelukkig niet vaak voor. De gemeente Gouda doet er alles aan om een crisis te voorkomen. Toch heeft iedereen de kans betrokken te raken bij een (groot) ongeluk of zelfs een ramp.
Zorg dat u goed voorbereid bent op noodsituaties. Daarmee kan u veel problemen zelf voorkomen.
Een crisis is een noodsituatie die onveilig voor u kan zijn. Vaak moet u in actie komen om te zorgen dat u veilig blijft of wordt. In dat geval is het belangrijk dat u precies weet wat u kan doen.
Met een noodpakket ben u goed voorbereid op rampen, calamiteiten of noodsituaties. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk zelfs al in huis. Op de website Crisis.nl staat wat er precies in een noodpakket zit.
Daarnaast is het belangrijk dat u weet wat u moet doen als de sirene gaat of wanneer u een NL-Alert ontvangt op uw mobiele telefoon. En dat u weet waar u meer informatie kan vinden tijdens een crisis.
Als de sirene gaat is er nu een gevaar in uw omgeving. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt.
Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan.
Radio West (89.3 FM of op de kabel 97,4) en TV West vertellen u wat mis is en welk gevaar er is. Volg alle instructies op.
Als de sirene stopt, is het gevaar misschien nog niet voorbij. Pas als u op Radio West of TV West hebt gehoord dat de situatie weer veilig is weet u dat de crisis voorbij is.
Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur test gemeente Gouda of de sirene werkt. U hoeft dan niets te doen.
Radio West (89.3 FM of op de kabel 97,4) en TV West zijn de officiële rampenzenders voor de gemeente Gouda. Zij vertellen u wat er aan mis is en welk gevaar er is.
Op de website Hollands Midden Veilig kan u tijdens een crisis, bij een weeralarm of een brand ook meer informatie vinden.
NL-Alert stuurt u een tekstbericht op uw mobiele telefoon als er een noodsituatie is en u snel moet weten wat er mis is.
In ieder NL-Alert bericht staat wat er mis is, wat u kan doen en waar u informatie kunt vinden.
Kijk op nl-alert.nl of uw mobiele telefoon al geschikt is voor het ontvangen van NL-Alerts. Als dit zo is, stel uw telefoon met de instelhulp dan in op NL-Alert.
In de toekomst zal NL-Alert de sirene gaan vervangen.