Briefadres
Mensen die door een bijzondere situatie (tijdelijk) niet ingeschreven kunnen worden op een woonadres, kunnen een briefadres aanvragen. Een briefadres is het adres van een andere persoon of van een instelling, waar uw officiële post naartoe gestuurd kan worden. Zo blijft u zonder woonadres bereikbaar voor de overheid en andere organisaties. U vraagt een briefadres aan bij de gemeente waar het briefadres is.
We kunnen u alleen inschrijven met een briefadres als:
- u geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Bijvoorbeeld als u dak-of thuisloos bent, u voor uw beroep rondreist en geen vast adres heeft of als u tijdelijk (maximaal 8 maanden) naar het buitenland gaat en een adres in Nederland wilt houden.
- u in een instelling verblijft. Bijvoorbeeld gezondheidszorg, kinderbescherming, gevangenis, beschermd wonen of opvang.
Staat uw situatie er niet bij? Dan kunt u ons bellen via 14 1082 of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl. Wij kijken of u toch een briefadres kunt aanvragen.
U vraagt het briefadres aan in de gemeente waar het briefadres is. Een postbus is niet mogelijk.
Er zijn 2 soorten briefadressen:
- Een briefadres waar een familielid of kennis woont.
- Een briefadres bij een instelling die door de gemeente is aangewezen.
Met de briefadresgever zorgt u dat uw post bij u terechtkomt. U maakt daar samen afspraken over.
U kunt geen briefadres krijgen op een postbus.
Een briefadres vraagt u persoonlijk aan bij de balie van het Huis van de Stad. Maak hiervoor een afspraak.
U hoeft niet zelf een afspraak te maken als u:
- (tijdelijk) in een instelling verblijft (laat een gemachtigde een afspraak maken);
- geholpen wordt door het Loket dak- en thuislozen Gouda of de Vrouwenopvang Gouda (Kwintes). Wanneer u de aangifte doet bij het Loket dak- en thuislozen of de Vrouwenopvang Gouda zorgen hun medewerkers dat deze bij de gemeente komt.
Neem de volgende dingen mee als u een briefadres aanvraagt:
- een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, verblijfsvergunning of rijbewijs) van uzelf en de andere mensen voor wie u het briefadres aanvraagt (bijvoorbeeld uw partner, kinderen of ouders);
- het ingevulde aanvraagformulier aangifte van briefadres (pdf);
- Heeft u geen vast woonadres? Neem dan ook de ingevulde vragenlijst briefadres (pdf) mee.
- Verblijft u (tijdelijk) in een instelling? Neem dan ook de verklaring van verblijf in een instelling (pdf) mee.
- de ingevulde verklaring toestemming briefadres van de hoofdbewoner. Zorg ervoor dat de hoofdbewoner van het briefadres deze verklaring ondertekend heeft. Neem ook een kopie van het identiteitsbewijs van de hoofdbewoner mee.
Met de informatie van uw aanvraag en de documenten/bewijsstukken die u heeft aangeleverd, beoordelen wij of we u kunnen inschrijven op het briefadres.
Er zit geen maximale tijd aan een briefadres. De gemeente controleert wel om de zoveel tijd of u nog recht heeft op een briefadres. U, en de briefadresgever, zijn verplicht om informatie te geven over uw verblijfplaats als de gemeente daar om vraagt.
Het kan 4 weken duren om op uw aanvraag te beslissen. Als de gemeente u binnen die 4 weken om meer informatie vraagt kan het langer duren.
U kunt de gemeente vragen een adresonderzoek te starten. Wij zoeken uit waar deze persoon nu woont en we vragen de persoon het nieuwe adres door te geven. Ga voor meer informatie en het aanvragen van een adresonderzoek naar de pagina Adresonderzoek