1e inschrijving vanuit het buitenland

U kunt zich inschrijven als u legaal in Nederland bent. Op deze pagina leggen we uit aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u de inschrijving regelt.

U moet in ieder geval aan 1 van deze voorwaarden voldoen:

  •  U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  •  U heeft de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
  •  U heeft een geldige verblijfsvergunning.
  •  U mag de beslissing op uw aanvraag om een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.

Heeft u nog geen verblijfsvergunning? Neem dan contact op met de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND).

Voor een 1e inschrijving vanuit het buitenland moet u een afspraak bij de gemeente maken. Bel hiervoor naar telefoonnummer 14 0182.

Op de pagina Aanmelding Oekraïense vluchteling kunt u een Oekraïense vluchteling bij de gemeente aanmelden. Na de aanmelding sturen wij u een e-mail over de inschrijving van de vluchtelingen in de basisregistratie personen (BRP).

Als u vluchteling bent en in de noodopvang de Molenwiek woont, gaat de inschrijving niet via de gemeente, maar via 1 van de 5 BRP-straten. De programmabegeleiders van het COA kunnen u hier informatie over geven. Iedere dag tussen 10.00 en 11.00 uur kunt u bij de inloopbalie in de Molenwiek een afspraak maken met 1 van hen.

Voor een afspraak voor een 1e inschrijving in Nederland neemt u mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) en/of een bewijs waarmee u laat zien dat u in Nederland mag wonen. Een voorbeeld hiervan is een verblijfsvergunning van de IND
  • Bewijs van uitschrijving als u komt van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten.
  • Een huur- of koopcontract van uw woning. Of toestemming van de persoon waar u bij gaat wonen en een kopie van het identiteitsbewijs van die persoon.
  • Originele buitenlandse documenten van uw familierelaties. Zoals uw eigen geboorteakte, uw huwelijks- en/of echtscheidingsakte en de geboorteakten van uw kinderen als u deze heeft. Deze documenten moeten aan een aantal eisen voldoen. Bekijk voor meer informatie hierover de website Nederlandwereldwijd.nl

U hoeft hiervoor niets te betalen.

Dit duurt in de meeste gevallen 4 weken.

Dit hangt ervan af wanneer u uit Nederland bent vertrokken. Bent u voor 1 oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan moet u zich opnieuw inschrijven.

Als u na 1 oktober 1994 uit Nederland bent vertrokken, noemen we het verhuizen naar Nederland een ‘hervestiging vanuit het buitenland’. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina hervestiging vanuit het buitenland.

Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft of een ontheffing aan kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan een parkeervergunning bewoner, een huisvestingsvergunning voor huurders of een ontheffing verkeersregels.