Keti Koti

In Gouda herdenken we 30 juni het Trans-Atlantische slavernijverleden en vieren we op 1 juli dat de slavernij is afgeschaft.

Klik op aanmelden en vul uw gegevens in.

Aanmelden

Tijdens Keti Koti herdenken we het Trans- Atlantische slavernijverleden en vieren we de afschaffing van de slavernij. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in de kolonie Suriname, de kolonie Curaçao en andere eilanden die onder Nederlands bestuur waren. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog 10 jaar verplicht op contractbasis het zware werk te blijven doen. Daarom zien veel Surinamers het jaar 1873 als her jaar van de afschaffing van de slavernij. De tot slaafgemaakte waren op de Caribische eilanden in 1863 wel meteen vrij.

Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd en is van oorsprong een Surinaamse feestdag. De naam komt uit de Surinaamse taal, sranantongo, en betekent letterlijk: ketenen verbroken. Ook in Nederland wordt Keti Koti gevierd.

Iedereen is welkom bij Keti Koti Gouda.

Het Streekarchief onderzocht in opdracht van de gemeente Gouda het koloniaal en slavernijverleden in Gouda. Gouda niet direct aan zee, maar het onderzoek maakt duidelijk dat Goudse bestuurders, ondernemers en inwoners toch op verschillende manieren betrokken waren bij de koloniale en slavernijgeschiedenis van Gouda. Veel inwoners van Gouda hebben gewerkt in de verschillende compagnieën zoals de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie). Daarnaast waren Goudse regenten namens de stad bestuurders bij deze compagnieën. Ze waren mede-eigenaar van plantages en daardoor (mede-)eigenaar van tot slaaf gemaakten. Plantageproducten als koffie, thee, cacao en suiker werden op de Goudse markt verhandeld. De Goudse pijpen en Goudse kaas zijn beroemde traditionele producten, maar ze hebben een verrassende verborgen geschiedenis die met het koloniaal en slavernijverleden te maken heeft. Lees het hele onderzoek.

Op 30 juni herdenken we het Trans-Atlantische slavernijverleden bij het Huis van de Stad.

Het programma:
11.00 uur: inloop met broodjes
11.30 – 12.30 uur: zang en muziek, een lezing en een plechtig gedeelte met kranslegging
12.30 – 13.30 uur: zang, dans, muziek en spoken word
13.30 – 14.15 uur: borrel

Aanmelden is nodig. Dit kan via de knop bovenaan de pagina.

Op 1 juli vieren we de afschaffing van het Trans-Atlantische slavernij in de Garenspinnerij.

Het programma:
16.30 – 17.30 uur: inloop met lopend buffet
17.30 – 18.30 uur: burgemeester Pieter Verhoeve presenteert het vervolg van gemeente Gouda naar aanleiding van het onderzoek en de stadsgesprekken
18.30 – 19.30 uur: zang en muziek, spoken word, dans en een lezing
19.30 – 20.30 uur: borrel met live muziek

Aanmelden is nodig. Dit kan via de knop bovenaan de pagina.