Uw kat

U heeft of wilt een kat. Dan is het goed om te weten waar u rekening mee moet houden.  Of wat u kunt doen wanneer u problemen heeft om voor uw kat te zorgen.

Bekijk op de website van de Dierenbescherming of een kat bij u past. In het asiel zijn veel dieren die op zoek zijn naar een huisje. Bekijk voor een kat uit het asiel de website van Dierenopvangcentrum Gouda of de website van de Dierenbescherming.

Het is beter om geen raskat te kopen. Raskatten zorgen vaak voor hoge medische kosten. Mocht u toch een raskat willen, dan is het is belangrijk dat u goed nadenkt over welk ras u koopt. Veel raskatten hebben een hoge kans op gezondheidsproblemen. Op de website van dier&recht staat uitgebreide informatie over wat de gezondheidsrisico’s per ras zijn.

Chippen

Het is belangrijk dat u uw kat laat chippen. Zo wordt uw huisdier sneller teruggevonden wanneer deze kwijt raakt. Bij de dierenarts kunt u uw kat laten chippen. Voor katten geldt nog geen chipplicht, maar wist u dat het chippen van katten zeer effectief is? Van de verdwaalde katten wordt slechts 17% herenigd met hun baasje. Bij verdwaalde honden, waar de chipplicht al wel geldt, is dat maar liefst 93%.  

Via de website van de dierenbescherming zoekt u hulp bij de zorg voor uw huisdier. Zij kijken met u naar een geschikte oplossing. Ook kunnen ze helpen bij advies.

Ook een dierenbuddy kan een oplossing bieden. Dankzij Dierenbuddy is het mogelijk dat huisdieren langer bij hun baasjes kunnen blijven wonen. Voorbeelden van taken die dierenbuddy’s kunnen doen:

  • Verschonen van een kattenbak, konijnenhok of vogelkooi;
  • Hond uitlaten;
  • Met het dier naar de dierenarts;
  • Nagel- en vachtverzorging van konijnen of andere knaagdieren.

Via de website van de dierenbescherming kunt u zich aanmelden als u een dierenbuddy nodig heeft. Hier is ook meer informatie te vinden over de dierenbuddy.

De kosten voor een huisdier kunnen hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan chippen, jaarlijkse inentingen, gezondheidschecks, ontwormingsmiddelen en meer. Bent u in een situatie gekomen waarin u niet meer de kosten voor voer kan betalen voor uw huisdier? Misschien kan de dierenvoedselbank (Stichting Wie vult mijn bak) een oplossing bieden. Hiervoor gelden wel een paar regels. Bekijk de regels en informatie over hoe u een aanvraag kunt doen op de website van wie vult mijn bak.

Stichting Mendoo helpt mensen samen met hun huisdier te blijven wanneer het thuis niet meer veilig is. Eerst wordt er gekeken of het huisdier mee kan naar bijvoorbeeld een opvanglocatie. Lukt dit niet dan wordt het huisdier tijdelijk ondergebracht in een gastgezin.

Meer informatie over Mendoo is te vinden op de website van Mendoo.