Informatie archeologisch onderzoek
De geschiedenis van het landschap en het cultureel erfgoed van Gouda is ook in de bodem terug te vinden, soms wel tot 4 meter diep. Dit noemen we archeologisch erfgoed of archeologisch bodemarchief. Archeologisch erfgoed zijn sporen en resten van menselijke bewoning, zowel op het land als onder water. Informatie over de ontwikkeling van Gouda vanaf de prehistorie, vindt u op de Archeologische basiskaart van Gouda. Met archeologisch onderzoek door archeologische gecertificeerde bedrijven komen we steeds meer te weten van de archeologische geschiedenis van Gouda. Op de Archeologische basiskaart vindt u dan ook de rapporten van uitgevoerde onderzoeken. De gemeente houdt deze informatie zo actueel mogelijk. In de landelijke database Archis van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed registeren archeologische bedrijven waar zij onderzoek (gaan) doen.
Heeft u vragen over archeologisch onderzoek in Gouda of wilt u meer informatie? Dan kunt u via onderstaande knop uw vraag stellen aan de archeoloog van de gemeente of meer informatie aanvragen.
Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.
Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.
Heeft u bouw- of sloopplannen, wilt u graaf-, bagger- of bodemsaneringswerkzaamheden uitvoeren of kabels en leidingen onder de grond leggen? In sommige delen van de stad moet u dan eerst archeologisch onderzoek doen. Zodat archeologische resten en daarmee archeologische informatie niet verloren gaan. Bespreek uw plannen zo vroeg mogelijk met de archeoloog, voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Wij denken graag met u mee. U kunt via de knop bovenaan deze pagina vragen stellen aan de archeoloog of u kunt een vooroverleg aanvragen. Wij raden u aan om al vroeg in het project- of planproces een archeologisch onderzoeks- en adviesbureau in te schakelen. Als u wilt, kunnen zij contact opnemen met de archeoloog van de gemeente. Op de Archeologische basiskaart kunt u zien waar en vanaf welke diepte in Gouda archeologisch bodemarchief aanwezig is of verwacht kan worden. Ook kunt u zien welke maatregelen u moet nemen om uw bouwproject uit te kunnen voeren, zoals archeologisch (voor-)onderzoek doen. Als uit het vooronderzoek blijkt dat er belangrijke archeologische resten in het projectgebied liggen, kan de gemeente u verplichten hier rekening mee te houden. Dat kan betekenen dat u uw plannen moet aanpassen. De archeoloog beoordeelt of het onderzoek voldoet aan de eisen van de wetgeving en het gemeentelijk archeologiebeleid.
De gemeente houdt zich aan de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie. Hier kunt u ook lezen welke vormen van archeologisch onderzoek mogelijk zijn en aan welke eisen ze moeten voldoen en wie dat onderzoek mag uitvoeren. Archeologisch onderzoek bestaat uit verschillende onderzoeksfasen. De archeoloog bepaalt welke fasen u moet doorlopen. Het bureauonderzoek en het inventariserend veldonderzoek vormen samen het archeologisch vooronderzoek. Het is belangrijk dat u het vooronderzoek al in het begin van uw project uit laat voeren, zodat u de resultaten kunt meesturen als u een omgevingsvergunning aanvraagt. Dat is namelijk verplicht. Met de resultaten van het archeologisch vooronderzoek en het advies uit het onderzoeksrapport besluit de archeoloog van de gemeente of hier bijvoorbeeld het onderzoeksproces stopt, u uw plannen moet aanpassen, opgravingen plaats moeten vinden of combinatie hiervan.
Of u een vergunning nodig heeft om archeologisch onderzoek te doen, kunt u opzoeken in de Archeologische basiskaart en in hoofdstuk 3 van de Verordening fysieke leefomgeving. Het archeologisch vooronderzoek bestaat uit een bureauonderzoek. Hiervoor heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Ook inventariserend veldonderzoek door boringen en geofysisch onderzoek kunt u zonder omgevingsvergunning doen. Dit soort vooronderzoek is non-destructief, wat betekent dat het bodemarchief niet kan worden verstoord. Wel is het belangrijk dat u het onderzoek meldt bij de gemeente. Bij gravend (proefsleuven-)onderzoek heeft u wel een omgevingsvergunning nodig, omdat u in de bodem gaat graven. Hiervoor heeft u ook een archeologisch programma van eisen nodig. Een archeologisch onderzoeks- en adviesbureau stelt dit voor u op. Voordat u met het onderzoek begint, keurt de archeoloog van de gemeente dit programma van eisen goed en verstuurt het naar de gemeentelijk depotbeheerder. Zonder deze goedkeuring kunt u niet starten met deze werkzaamheden. We adviseren u om uw plannen met de archeoloog of tijdens een vooroverleg te bespreken. U kunt via de knop bovenaan de pagina een afspraak met de archeoloog maken. De archeoloog is ook aanwezig bij het vooroverleg.
Archeologisch (voor-)onderzoek betaalt u altijd zelf.
Bij archeologievriendelijk bouwen wordt de bodem zo veel mogelijk met rust gelaten. Denkt u bijvoorbeeld aan minder heipalen, andere funderingen of het gebruik van bestaande kabel- en leidingtracés.
De gemeente moedigt archeologievriendelijk bouwen en ontwikkelen vanuit het gemeentelijk archeologiebeleid aan. Er worden steeds nieuwe archeologievriendelijke manieren en technieken om te bouwen ontwikkeld. Neem daarom altijd contact op met een gespecialiseerd archeologisch onderzoeks- en adviesbureau.
Als u er niet uitkomt, neem dan contact op met een archeologisch onderzoeks- en adviesbureau. Een overzicht van gecertificeerde bureaus vindt u op de website van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer. Heeft u toch nog vragen dan kunt u uw vraag (laten) stellen aan de archeoloog via de knop bovenaan deze pagina.