Melding archeologisch onderzoek

Gaat u starten met een archeologisch onderzoek dan geeft u dit vooraf aan de gemeente door. U moet het onderzoek ook hebben aangemeld bij Archis. Bij aanmelding bij de gemeente vragen wij u om het Archis identificatienummer van het onderzoek.

Voordat u begint met archeologisch onderzoek heeft u ook al een overleg met de archeoloog en/of een vooroverleg voor uw project gehad bij het omgevingsloket. Zo kan de gemeente u goed en compleet helpen bij uw plannen.

Meer informatie over het doen van archeologisch onderzoek in Gouda vindt u op de pagina Informatieverzoek archeologisch onderzoek. Hier staat ook een formulier, waarmee u een vraag kunt stellen aan de archeoloog of een overleg met de archeoloog kunt aanvragen.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Melding maken
eHerkenning logo

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.

Melding maken

U moet voor het onderzoekmelding maken omdat de archeoloog van de gemeente van tevoren het programma van eisen voor het graven van proefsleuven/proefputjes of voor een opgraving moet goedkeuren. U kunt een programma van eisen direct toevoegen aan de melding.

De initiatiefnemer of aanvrager van de vergunning is verantwoordelijk voor het maken van de melding bij de gemeente en bij Archis. Het archeologisch onderzoeks- en adviesbureau kan toestemming krijgen van de opdrachtgever om het onderzoek bij de gemeente te melden. Alleen het archeologisch onderzoeksbureau kan de melding bij Archis maken. Het uitvoerende archeologisch onderzoeksbureau is verantwoordelijk voor het goed volgen van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie en het deponeren van de onderzoeksresultaten en de projectdata bij het gemeentelijk depot. Heeft u vragen over het archeologisch depot dan kunt u een e-mail te sturen naar gemeente@gouda.nl.

Dit is afhankelijk van het soort onderzoek dat u uitvoert. Uw archeologisch advies- of onderzoeksbureau is hier van op de hoogte. Meer informatie staat op de website Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie. Wanneer u een (concept-)rapport of een programma van eisen heeft ingediend, bespreken we dit eerst met u.

De archeoloog en de depotbeheerder van de gemeente beoordelen en toetsen het concept-evaluatierapport met het programma van eisen. Zij moeten het evaluatierapport goedkeuren. Als het concept-evaluatierapport is goedgekeurd kan deze definitief worden gemaakt en kunt u starten met de uitwerking en eindrapportage.

U maakt een melding via de knop boven aan deze pagina. Als u deze melding heeft gedaan, ontvangt u een zaaknummer. Als u inlogt in MijnGouda (met DigiD of eHerkenning) ziet u uw lopende zaken bij de gemeente. In de zaak kunt u uw (concept-)rapport toevoegen om te laten beoordelen en later ook uw definitieve rapportage. Reactie en besluiten van de archeoloog vindt u ook terug in uw zaak. Als het onderzoek is afgerond en u deponeert de resultaten of de vondsten, kunt u dit ook aangeven in dezelfde zaak.

Hoe u onderzoeksresultaten en opgegraven voorwerpen kunt deponeren, staat in de gemeentelijke aanlevereisen voor het gemeentelijk archeologisch depot. Heeft u vragen over het archeologisch depot dan kunt u een e-mail te sturen naar gemeente@gouda.nl.

Archeologisch onderzoek betaalt u altijd zelf. Het laten goedkeuren door de gemeente kost niets.