Melding eikenprocessierups
In de maanden mei, juni en juli leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. De gemeente begint al vroeg met het nemen van intensieve maatregelen. Ook als er nog geen rupsen zijn. Met deze maatregelen willen wij zorgen voor steeds minder rupsen. Komt u ze tegen op eikenbomen of op andere plekken in de openbare ruimte? Geef het aan ons door via een melding. Heeft u processierupsen op een boom in uw tuin? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in.
Klik op Melding maken en vul uw gegevens in.
Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen. U herkent ze aan de duidelijke nesten op de boomstammen of dikkere takken. U kunt ze ook zien als ze in groepen op zoek gaan naar voedsel. U ziet dan een lint van rupsen over de boomstam kruipen.
De eikenprocessierups komt in de maanden mei, juni en juli voor. De rups is eigenlijk de larve van een nachtvlinder. Die legt haar eitjes in de top van de eikenbomen. Hier overwinteren de eitjes. Net voordat de knoppen van de eik open gaan, komen de behaarde, oranje rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en half juni krijgen de rupsen na het vervellen bepaalde haartjes die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. Deze haartjes worden ook wel brandharen genoemd. In juli zijn de rupsen volgroeid. De kleur verandert dan in grijs met lichtgekleurde zijkanten. Hierna verpoppen de rupsen zich tot vlinders.
Raak de rupsen of nesten niet aan als u ze tegenkomt. Raak ook de resten van rupsen en nesten uit vorige jaren niet aan. ‘Oude’ brandharen blijven meer dan 5 jaar schadelijk.
De eikenprocessierups leeft alleen in eikenbomen. U vindt ze dus niet op andere bomen. Ziet u een boom of struik die ingepakt is in wit stof? Dat is waarschijnlijk het web van een mot. Dit is ongevaarlijk en hoeft u niet te melden.
De eikenprocessierups kan voor vervelende situaties zorgen. Daarom beginnen we al op tijd met het nemen van maatregelen. Ook als er nog geen rupsen zijn. Met deze maatregelen willen wij zorgen voor steeds minder rupsen. En ook wanneer de rupsen leven en overlast veroorzaken, blijven wij ze tegengaan.
Ook onderzoeken we welke bomen vorig jaar het meest besmet waren. We gebruiken een biologisch middel om de eikenprocessierups op deze bomen tegen te gaan. Dit kan alleen bij jonge rupsen en pas op het moment dat de eitjes uitgekomen zijn. Dat is meestal wanneer de bomen groen worden. Dat houden we dan ook goed in de gaten.
Ondanks de bestrijding van jonge rupsen, kunnen we niet alles tegenhouden. Krijgen we een melding dat een boom besmet is? Indien er nesten worden aangetroffen dan worden deze verwijderd door deze weg te zuigen. Vaak zijn de rupsen zelf niet op die plek. Als we geluk hebben ziet de bestrijder ze en zuigt hij de rupsen ook weg. Maar vaak is het niet mogelijk en kunnen we alleen het nest verwijderen en niet de rupsen. Met als gevolg dat er later weer een nieuw nest in de boom zit. Zeker bij warm weer gaat dat snel.
Heeft u eikenprocessierupsen op een boom in uw tuin of op uw terrein? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in.
Ziet u de eikenprocessierupsen op een boom of op andere plekken in de openbare ruimte? Maak dan een melding via bovenstaande knop. Dan kunnen wij maatregelen nemen. Zijn er veel bomen besmet? Dan verwijderen we als eerste rupsen op bomen bij scholen en op plekken waar veel mensen komen.