Aanpak riolering

Om het waterpeil te kunnen verlagen, moeten er eerst een aantal aanpassingen aan de riolering gemaakt worden. Er komen een aantal riooloverstorten uit op de grachten van de Turfmarkt en de Zeugstraat. Een overstort is een soort nooduitgang in het riool. Bij heel veel regen kan het riool het water niet altijd aan. Dan gaat het extra rioolwater via de overstort naar sloten, vijvers of rivieren. Het nieuwe gemaal kan dat niet aan. Dat zou dan alsnog leiden tot wateroverlast. Om dat te voorkomen worden de bestaande overstortputten afgesloten. Daarvoor in de plaats komen er drie nieuwe riooloverstorten: aan de Agnietenstraat, Herpstraat en Achter de Vismarkt/Lage Gouwe. Ook worden twee bestaande riooloverstorten aangepast om de ruimte te vergroten. Dat gaat om de overstorten Paradijs-Wilhelminastraat en Nieuwehaven-Lage Gouwe.

In onderstaande video vertelt beleidsadviseur Jan Prinsen (gemeente Gouda) over de rioolwerkzaamheden en welke onderzoeken er gedaan zijn of moeten worden. Ook uitvoerder Nico de With (aannemer Kleywegen/Bouwteam Rijnland) vertelt over hun onderzoeken en werkzaamheden.

Hieronder staat een korte omschrijving van de geplande projecten die nodig zijn voordat het waterpeil verlaagd kan worden.

Kaart van de binnenstad van Gouda. Op de kaart staat aangegeven waar de rioleringen worden aangepakt.

Aanleg nieuwe riooloverstort in de Agnietenstraat, met een overstort naar de gracht bij de Korte Vest

Deze riooloverstortput komt vlakbij de Conventstraat. Vanaf deze overstortput maken we een grote leiding (buis) richting de gracht bij de Korte Vest. Zo kan het water dat overstort in de put weg naar de Blekersingelgracht. Deze werkzaamheden worden tegelijk met de vervanging van de inrichting van de beschoeiing (bescherming van de oever) langs de Korte Vest en de herinrichting van de Agnietenstraat uitgevoerd. Het werk is gepland in 2025.

Aanleg nieuwe riooloverstort in de Herpstraat, met een overstort in de Kattensingelgracht

Deze riooloverstortput komt vlakbij de kruising Herpstraat en Regentesseplantsoen. Vanaf deze overstortput moet een rioolverbinding gemaakt worden naar de hoofdriolering in de Nieuwehaven. Daarnaast krijgt de overstortput een grote leiding (buis) richting de Kattensingelgracht. Om het overtollige water kwijt te kunnen. De gemeente probeert de werkzaamheden in de Herpstraat tegelijk uit te voeren met de aanleg van de drainage-infiltratieleidingen in het Regentesseplantsoen. De uitvoering is gepland in 2025.

Aanleg nieuwe riooloverstort bij Achter de Vismarkt/Lage Gouwe

Deze overstortput bouwen we in de bestaande riolering en wordt direct achter de kademuur geplaatst. In de kademuur komt een opening waardoor het water over kan storten in de Gouwe. De uitvoering van dit project is gepland in 2024.

Vervangen riooloverstort door 1 met meer ruimte in de Paradijs/Wilhelminastraat, uitkomend in de Blekersingelgracht

Op deze plek is al een kleine overstort aanwezig. We vervangen deze door een overstort met een meer ruimte. Meer ruimte betekent dat er meer water per minuut over kan storten in de Blekerssingelgracht. De aanleg gebeurt in 2 delen. De overstort is in 2024 klaar.

Vervangen regenwaterriool overstort door 1 die meer water aan kan in de Nieuwehaven/Lage Gouwe

De bestaande riooloverstort wordt verplaatst van de St. Remeijnsbrug naar de kademuur langs de Lage Gouwe tussen het Regentesseplantsoen en de Nieuwehaven. De overstortput wordt achter de kademuur geplaatst. Tussen de overstortput en de hoofdriolering in de Nieuwehaven moet een grote buisverbinding worden gemaakt. De planning is nog niet helemaal duidelijk. Geprobeerd wordt de werkzaamheden tegelijk uit te voeren met de vervanging van de kademuur of tegelijk met de aanleg van de overstortput in de Herpstraat.

Dichtzetten of verwijderen van 5 bestaande riooloverstorten die uitkomen op de Turfmarkt en het Korte en Lange Zeugwater

Als alle nieuwe riooloverstorten klaar zijn, sluiten we de overstorten af.

Aanbrengen infiltratiedrain Regentesseplantsoen

Aan het Regentesseplantsoen staan woningen met houten paalfunderingen. Om het risico op schade te beperken, legt de gemeente een infiltratie-voorziening aan in de openbare ruimte. Hiervoor plaatsen we een buis, aangesloten op de Kattensingelgracht, die het water vervoert naar de ondergrond van het Regentesseplantsoen. De buis heeft in de buurt van de woningen gaatjes zodat het water in de bodem kan trekken. Zo blijft het grondwater in het Regentesseplantsoen hoog waardoor de houten paalfunderingen beter beschermd blijven. Woningeigenaren hebben de mogelijkheid om van de infiltratieleiding gebruik te maken en op eigen terrein een extra infiltratievoorziening aan te leggen. Zo kunnen de woningeigenaren ook het grondwater op eigen terrein aanvullen.

Onderzoek naar onbekende waterverbindingen tussen het hoge en lage peil

In de binnenstad liggen verschillende regenwaterleidingen die het regenwater van de straten direct afvoeren naar de grachten. Ook kunnen er in een oude stad buisverbindingen in de grond liggen die nog van lang geleden zijn. In het verleden is niet altijd goed bijgehouden welke aanpassingen aan deze leidingen zijn gedaan. Wanneer een leiding aan de ene kant aansluit op een gracht die wij nu gaan verlagen, en aan de andere kant aansluit op een gracht waar het waterpeil hoog blijft, dan zou er via zo’n leiding onbedoeld en ongewenst water kunnen stromen. Om dit te voorkomen voert de gemeente onderzoek uit. Dit onderzoek is naar verwachting eind 2024 afgerond. Als er verbindingen worden aangetroffen dan is er in 2025 tijd om deze af te sluiten.