Monitoringsplan

We willen de meest dringende wateroverlast in lage delen van de binnenstad terugdringen. Een waterpeilverlaging kan gevolgen hebben op de omgeving. De binnenstad is namelijk gebouwd op veengrond, bij deze grond kan het voorkomen dat de bodem of woning scheefzakt. De gevolgen van de waterpeilverlaging houden we goed in de gaten. Hiervoor stellen de gemeente en waterschap Rijnland een monitoringsplan op.

De eerste versie van dit plan is in mei 2024 besproken met mensen die spreken namens de gemeente, Rijnland, het Gouds Watergilde en technische (data)bedrijven. Op basis van deze gesprekken passen we het plan aan tot een definitieve versie.

Wat meten we?

We meten of met de peilverlaging het doel bereikt wordt en of er geen negatieve gevolgen zijn. Het waterpeil verlagen moet leiden tot het verbeteren van de leefomgeving van de bewoners. De wateroverlast die bewoners nu hebben moet afnemen waardoor ze weer fijn kunnen wonen in hun woning en eromheen. Een belangrijk onderdeel van het monitoringsplan is dan ook het meten van de wateroverlast.

Daarnaast meten we wat de peilverlaging doet met de bodemdaling en met de bebouwing. We verwachten dat de peilverlaging geen extra verschilzetting zal veroorzaken aan gebouwen, maar dit gaan we in de gaten houden. Doordat het waterpeil stap voor stap wordt verlaagd, kan er tussentijds nog besloten worden om de peilverlaging te stoppen als we toch negatieve gevolgen meten.

Jaarlijkse vragenlijst

We gaan jaarlijks een vragenlijst onder alle bewoners van het gebied verspreiden. Om welk gebied het gaat ziet u in onderstaande afbeelding.

een kaart waarop de binnenstad van Gouda te zien is. Hierop is met oranje de riolering aangegeven. Rondom de Turfmarkt is het blauw heel donker, omdat daar de peilverlaging het grootst is (25 cm). Verder naar de Singels wordt het blauw lichter van kleur tot aan de 0 cm peilverlaging.

Met de vragenlijst wordt er gekeken of en hoe de waterlast afneemt. De vragenlijst hebben we samen met bewoners uit het gebied gemaakt. De eerste vragenlijst is in juni en juli 2024 rondgestuurd. Dat hebben we nu, ruim voor de eerste peilverlaging gedaan om de basisgegevens op te halen. Deze gegevens vormen de basis voor de vervolg vragenlijsten, zodat we de effecten goed kunnen meten.