Herinrichting Nieuwe Veerstal

Gemeente Gouda werkt aan een betere bereikbaarheid voor het verkeer vanuit en naar de (binnen)stad. Dat staat in het Verkeercirculatieplan uit 2022. Een betere bereikbaarheid zorgt ervoor dat verkeer makkelijker de (binnen)stad in en uit kan rijden. Zo ontstaat er minder file en dat helpt de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Gouda wordt aantrekkelijker om te wonen, werken en te bezoeken.

Er moet meer groen komen en is het nodig om onderhoud te doen aan bruggen, kades en duikers (ondergrondse verbindingen tussen twee wateren). In het gebied van de Nieuwe Veerstal komt dit allemaal samen. De drukke verkeersweg van de Nieuwe Veerstal verandert de komende jaren in stappen. De Mallegatbrug uit 1941 is toe aan groot onderhoud. De brug wordt vervangen door een nieuwe brug.

De binnenstad komt hier samen met de Hollandsche IJssel. Het gebied moet daarom een betere uitstraling krijgen die past bij de geschiedenis van de stad en de haven.

Waar is het?

Het projectgebied is de Nieuwe Veerstal en directe omgeving. De kruisingen Buurtje/ Schielands Hoge Zeedijk en de Fluwelensingel / Goejanverwelledijk horen bij het projectgebied, inclusief de IJsselkade.

Kaart van Gouda. Op de kaart is het projectgebied te zien.

Wat zijn de werkzaamheden?

De Nieuwe Veerstal wordt in de komende jaren geleidelijk verkeersluw. De weg kan daardoor worden ingericht als 30-km weg met meer groen en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit geldt ook voor de kruisingen van de Nieuwe Veerstal met de Oosthaven en Westhaven.

Er komen mogelijk verhoogde kruisingen, het asfalt maakt plaats voor stenen klinkers of asfalt met klinkerpatroon. De verkeerslichten bij de kruising Nieuwe Veerstal / Fluweelsingel worden aangepast aan de nieuwe verkeersstromen. Ze staan vaker en langer op groen voor voetgangers en fietsers. Zo heeft het gemotoriseerd verkeer een extra reden om via de randwegen te rijden.

De gemeente voert rioleringswerkzaamheden uit in het gebied en de Mallegatbrug wordt aangepast aan de nieuwe situatie. Het is de bedoeling dat de huidige brug wordt vervangen door een hele nieuwe brug. De IJsselkade wordt heringericht. Hierbij houden we rekening met de waterkering die in beheer is bij Hoogheemraadschap Rijnland.

De werkzaamheden starten naar verwachting in 2027.

Wat is de laatste stand van zaken?

Stedenbouwkundig adviesbureau BVR heeft de opdracht gekregen om eerst een gebiedsvisie te maken voor de Nieuwe Veerstal: Het Toekomstbeeld voor Nieuwe Veerstal en omgeving. In het Toekomstbeeld komt te staan hoe de gemeente het gebied kan verbeteren. En hoe het gebied er uit komt te zien, het bureau maakt daarvoor een ontwerp. Landschap ontwerpbureau Trafique ondersteunt gemeente en BVR.

Hoe kan ik meedenken?

Het bureau BVR en de gemeente werken in drie stappen: ophalen-verwerken-terugleggen. Eerst zijn er gesprekken met beleidsmedewerkers en externe belangenorganisaties. Alle informatie over de plek wordt verzameld en ook wordt de evaluatie van de afsluiting van de Nieuwe Veerstal in 2022 erbij gepakt. De evaluatie geeft informatie over hoe belanghebbenden denken over de verkeersroute Nieuwe Veerstal in de toekomst. Dit is het ‘ophalen’.

Dan volgt ‘verwerken’. Alle informatie uit de gesprekken leiden tot een eerste ontwerp: het schetsontwerp (SO). Vervolgens is het tijd voor ‘terugleggen’. Andere belanghebbenden zoals bewoners en omwonenden worden betrokken als het schetsontwerp klaar is. Zij kunnen dan op het schetsontwerp reageren en ideeën meegeven.

BVR en gemeente proberen de reacties en ideeën in het definitief ontwerp mee te nemen. Definitief wil zeggen dat het ontwerp bijna af is: fouten kunnen er nog uit en als de makers iets vergeten zijn in het ontwerp te zetten, dan gebeurt dat alsnog. Het kan gebeuren dat er op het laatste moment nog een heel goed idee komt, dan is het zonde om dat dan niet te gebruiken. Voor deze drie groepen aanpassingen, bieden BVR en gemeente mogelijkheden om te reageren.

Wat is de planning?

Tot oktober voeren de gemeente en BVR gesprekken met beleidsmedewerkers en belangenorganisaties. In november moet het Toekomstbeeld in schetsontwerp klaar zijn. Als het schetsontwerp klaar is, kunnen belanghebbenden daarop reageren.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Vragen of opmerkingen over dit project kunt u stellen via 14 0182 of gemeente@gouda.nl.