Uitvoeringsprogramma openbare ruimte binnenstad
In de binnenstad van Gouda gebeurt het allemaal: wonen, werken, winkelen en uitgaan. Om de binnenstad ook in de toekomst veilig, bereikbaar en aantrekkelijk te houden, werken we aan de openbare ruimte. We werken aan de riolering, het waterpeil, de wegen, kademuren, bruggen en maken de binnenstad groener.
In de omgevingsvisie van de gemeente Gouda, gemaakt in 2022, staan 5 belangrijke doelen voor de binnenstad:
- het behoud van de historische stad
- duurzame doorontwikkeling
- prettig woon- en leefklimaat voor iedereen
- gezonde mensen door een gezonde leefomgeving
- een blijvende sterke economie en regionale positie
In de komende jaren voeren we daarom veel verschillende projecten in de binnenstad uit. Naast de gemeente zijn ook andere partijen aan het werk. Zoals energie- en drinkwaterbedrijven of het Hoogheemraadschap van Rijnland. Deze zorgt voor het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en voor zuivering van afvalwater. Om ervoor te zorgen dat alle projecten goed gaan is er het Uitvoeringsprogramma Openbare Ruimte Binnenstad. Dit regelt de verschillende projecten en zorgt voor de juiste afstemming met de organisaties die betrokken zijn. Zodat bijvoorbeeld niet alle wegen tegelijk afgesloten zijn, winkels bereikbaar blijven en iedereen veilig van a naar b kan gaan.
Waar is het?
Alle werkzaamheden vinden plaats in de openbare ruimte van de binnenstad. Dit gebied loopt van de singels (Kattensingel, Turfsingel, Fluwelensingel en Blekerssingel) tot de Hollandse IJssel. De wegen aan de singels zijn de grens van het werkgebied binnen het programma. De bruggen en kademuren nemen we wel hierin mee. Voor de bereikbaarheid van de stad houden we ook rekening met de projecten aan de Blekerssingel, Fluwelensingel en het opknappen van de Haastrechtsebrug.
Wat zijn de werkzaamheden?
Er zijn veel verschillende projecten. De meeste vallen onder 1 of meer van de 7 grote onderwerpen waar we aan werken. Deze staan hieronder. Naast deze grote onderwerpen zijn er nog projecten die energie- en waterbedrijven of het Hoogheemraadschap van Rijnland uitvoeren.
- Water- en Rioleringsplan: Dit plan is de basis voor de rioolprojecten in de binnenstad. Met een goed werkend rioolstelsel kan de stad beter omgaan met veranderingen in het klimaat.
- Kaderplan Bodemdaling Binnenstad (KBB): In dit plan staan maatregelen die de gemeente en het Hoogheemraadschap in de binnenstad uitvoeren om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk wateroverlast door bodemdaling is. De projecten die in dit plan staan, zijn onderdeel van het uitvoeringsprogramma voor de binnenstad.
- Verkeerscirculatieplan (VCP): We hebben voor de binnenstad een wijkmobiliteitsplan gemaakt. De komende jaren nemen we maatregelen om ervoor te zorgen dat er meer ruimte is voor lopen en fietsen, minder verkeersoverlast en meer ruimte is voor groen en verblijven. 1 van de maatregelen is dat de binnenstad stap voor stap een zero-emissiezone voor bedrijfsauto’s wordt.
- Groenfonds: Het doel van deze projecten is om meer groen aan de stad toe te voegen. Dit helpt om hitte en wateroverlast te verminderen.
- Beheer groot en vervangingsonderhoud: Hierbij gaat het over onderhoud aan de infrastructuur en de openbare ruimte. Dit gaat onder andere over bruggen, het vervangen van bomen, kademuren en straatverlichting.
- Kwaliteitsplan openbare ruimte binnenstad: In dit plan is het doel om de kwaliteit in het openbaar gebied te verbeteren. Een deel van het programma moet nog worden ingevuld, maar het gaat vooral over het opnieuw leggen van tegels of asfalt op verschillende plekken in de binnenstad.
- Bouwplannen: Er zijn verschillende bouwwerkzaamheden gepland, waar we ook rekening mee houden. Zoals reparaties aan de fundering van de Sint-Jan, werkzaamheden aan het museum of de verbouwing van de Casimirschool aan de Herpstraat
Welke projecten horen bij het uitvoeringsprogramma?
Ieder van de 7 grote onderwerpen waaraan wij werken heeft zijn eigen projecten en planningen. Per project is er een pagina met daarop de nieuwste informatie. Wanneer u een project nog niet kunt aanklikken, dan is er nu nog geen informatie over bekend.
- Rioolvervanging Gouda:
- Rioolvervanging Nieuwehaven
- Rioolvervanging Vest-Regulierenhof
- Riooloverstort Lage Gouwe
- Rioolreparaties en vernieuwing
- Gouda Stevige Stad:
- Nieuw riooloverstort Agnietenstraat
- Herinrichting Nieuwehaven-Herpstraat
- Overstortput Achter de Vismarkt
- Overstortput Houtmansgracht-Paradijs
- Aanleg infiltratievoorziening Regentesseplantsoen
- Vergroening Markt
- Vergroening Lem Dulstraat
- Vergroening Bogen/Museumhaven
- Vergroening Cappenerhof
- Vervanging oevers Regentesseplantsoen
- Verkeerscirculatieplan
- Vervanging zakpalen
- Groot en zwaar verkeer
- Zero-emissiezone voor bedrijfsauto’s
- Herinrichting Tiendeweg
- Onderhoud (beweegbare) kunstwerken, zoals bruggen, kabels en armaturen
- Onderhoud openbare verlichting
- Damwandvervanging Korte Vest en herinrichting Agnietenstraat
- Kademuren Hoge en Lage Gouwe
- Herinrichting Nieuwehaven-Herpstraat
- Onderhoud Kleiwegbrug
- Opnieuw bestraten Peperstraat
- Werkzaamheden Mallegatssluis
- Herinrichting Vroesenplein
- Verbouwing Casimirschool Herpstraat-Nieuwehaven
Wat is de planning?
Het Uitvoeringsprogramma openbare ruimte binnenstad loopt 5 jaar, van maart 2024 tot maart 2029. Dit is ook de periode waarin we de meeste projecten uitvoeren. Alle projecten hebben een eigen planning die op hun eigen pagina te lezen is. Wilt u weten waar werkzaamheden zijn? Kijk dan op de website Melvin. Deze website laat zien waar wegen nu zijn afgesloten of binnenkort afgesloten gaan worden.
Waar kan ik vragen stellen over dit uitvoeringsprogramma?
Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.