Omgaan met klimaatverandering
Klimaatverandering zorgt voor heftige regenbuien, lange droogte, extreme hitte en minder biodiversiteit (verschillende dieren en planten). Voor de gemeente Gouda betekent dit bijvoorbeeld meer wateroverlast door hoosbuien en een laag grondwaterpeil in droge zomers. Dit wordt versterkt door de bodemdaling waar we in Gouda mee te maken hebben. Daarom willen we tijdens natte periodes het water opvangen en bewaren, zodat we het tijdens de droge periodes weer kunnen gebruiken. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk schade aan huizen en gebouwen komt en de hoofdwegen vrij blijven. Problemen of overlast door plassen op straat kunnen we niet altijd tegenhouden. Op sommige plekken is extra bescherming nodig tegen waterschade.
Op de kaart van de klimaatatlas ziet u op welke plekken Gouda het meest kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering.
Oplossingen door de gemeente
Bij projecten in de openbare ruimte, zoals rioolvervanging of ophoging, kijken we ook meteen naar hoe we het gebied kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dit doen we door de hele straat van gevel tot gevel opnieuw te ontwerpen.
Gescheiden riool
Bij rioolvervanging leggen we 2 buizen aan: 1 voor het regenwater en 1 voor het afvalwater uit de huizen en gebouwen. Op die manier kunnen we het regenwater apart afvoeren naar de sloten in de buurt. Hierdoor is er minder kans dat het riool overstroomt. De punten waar we vanuit gaan staan in het Gemeentelijk Water- en rioleringsplan.
Extra bomen en planten
Om de stad sterker te maken tegen extreme weer is ook groen (planten en bomen) in de stad belangrijk. Daarom onderzoeken we welke planten het goed doen bij droogte, hitte en in natte periodes. Ook zorgen we voor gezonde, grote bomen. Deze zorgen voor meer verkoeling door schaduw en geven plek aan verschillende insecten en andere dieren. Met geld uit het Groenfonds plaatsen we nieuwe planten en bomen in de stad en verbinden we de groene gebieden.
Groen helpt ook om regenwater beter in de grond te laten zakken en zo minder het riool te gebruiken. Zo maken we plantvakken groter waar dat nodig is en kan. Daarnaast leggen we wadi’s aan: wat dieper gelegen stukjes groen die regenwater kunnen opslaan en langzaam weer afgeven aan de bodem.
Bij veel nieuwbouwprojecten moet de aannemer 15% openbaar groen aanleggen dat voor iedereen bereikbaar is. Hierdoor verbeteren de leefbaarheid en biodiversiteit en worden wateroverlast en hittestress minder.
Onze doelen voor nieuwbouwprojecten staan in het Convenant Klimaatadaptief Bouwen en de Structuurvisie groen.
Wat kunt u zelf doen?
Als we alleen de openbare ruimte klimaatbestendig inrichten zijn we nog niet klaar om tegen de klimaatverandering te kunnen. Inwoners en ondernemers van Gouda bezitten namelijk ongeveer 70% van de grond van de stad. Daarom is het belangrijk dat ook inwoners en ondernemers hun tuin of bedrijfsterrein klimaatbestendig inrichten.
Het makkelijkste wat u kunt doen is tegels uit uw tuin of terrein verwijderen en vervangen door planten. Dan gaat het regenwater tijdens heftige regenbuien niet direct naar de riolering, maar wordt het opgeslagen in de bodem. Andere dingen die u kunt doen:
- een geveltuin aanleggen;
- een regenton of regenschutting plaatsen;
- een groen dak aanleggen, bijvoorbeeld op een plat dak, schuur, garage of uitbouw;
- de regenpijp afkoppelen;
- een opslagplaats voor water maken, bijvoorbeeld met een vijver of een wadi;
- tegels kiezen die water doorlaten waar u harde grond nodig hebt, bijvoorbeeld voor een parkeerplek.
De gemeente heeft subsidies en vergoedingen voor inwoners die een regenton kopen of een groen dak aanleggen. U kunt ook gratis tuinadvies krijgen om uw tuin groener te maken.