Omgekeerd inzamelen
De gemeente wil schonere straten, minder kosten en meer gescheiden afval. Daarom voert de gemeente omgekeerd inzamelen in. ‘Omgekeerd inzamelen’ houdt in dat er op een andere manier afval wordt ingezameld dan u gewend bent. Restafval gaat bij omgekeerd inzamelen in een ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk komen te staan. PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) wordt in een minirolcontainer verzameld en aan huis opgehaald.
In de zomer van 2025 plaatst de gemeente hiervoor 150 ondergrondse afvalcontainers door heel Gouda heen, behalve in de binnenstad. Als de gemeente bij u in de omgeving een container plaatst, ontvangt u een brief met informatie. De plekken voor de ondergrondse containers moeten aan veel richtlijnen voldoen. De richtlijnen kunt u zien in de flyer die met brieven worden meegestuurd.
Waar is het?
De containers komen door heel Gouda heen, behalve in de binnenstad. De gemeente wijst plekken aan voor de ondergrondse containers. De wijken en buurten krijgen hierover per brief informatie. Het plan met alle locaties moet in het najaar van 2024 klaar zijn.
Wat zijn de werkzaamheden?
Er komen 150 ondergrondse containers voor restafval door de hele stad, behalve in de binnenstad. De ondergrondse containers worden na de zomer in 2025 neergezet.
Wat is de laatste stand van zaken?
De gemeente heeft een test uitgevoerd in Westergouwe, de Heesterbuurt, Bloemweidekwartier, Weidebloemkwartier en de Vlinderbuurt. De test was succesvol. In deze buurten blijven we omgekeerd inzamelen. Er verandert in deze buurten niets voor de inwoners.
De gemeente werkt nu aan een plan voor de plekken van de ondergrondse containers. Daarna gaat het projectteam de wijken in om de bewoners te informeren.
Hoe kan ik meedenken?
De gemeente heeft een 1e indeling gemaakt van de plekken waar de ondergrondse containers kunnen komen. We informeren bewoners hier nog over met een brief. De wijken waar het omgekeerd inzamelen al is ingevoerd krijgen geen brief.
Er zijn niet veel plekken waar een ondergrondse container kan komen. De gemeente moet met veel voorwaarden rekening houden. Er is nu gezocht naar plekken die zoveel mogelijk aan de richtlijnen voldoen. Hierdoor blijven er niet veel andere plekken over.
Als bewoners mogelijkheden zien die ook aan de richtlijnen voldoen, dan kan het projectteam onderzoeken of de ondergrondse container op een andere plek kan komen. Uiteindelijk beslist de gemeente over de plekken van de ondergrondse containers.
Voordat de gemeente een ondergrondse container kan plaatsen, moeten er plaatsingsbesluiten komen. Bewoners die het niet eens zijn met de aangewezen plek kunnen een zienswijze op het plaatsingsbesluit indienen.
Wat is de planning?
De gemeente is nu bezig met het uitzoeken van de plekken voor de ondergrondse containers. Daarna worden er proefsleuven gemaakt om te kijken of er geen kabels of andere obstakels onder de grond liggen op de plek van de containers.
De plaatsingsbesluiten moeten in mei 2025 uitgegeven zijn. De ondergrondse containers worden na de zomer van 2025 neergezet.
Waar kan ik vragen stellen over dit project?
Heeft u een vraag? Kijk dan op de pagina Veelgestelde vragen en antwoorden of uw vraag ertussen staat. Als u andere vragen of opmerkingen heeft over dit project, stuur dan een e-mail naar het projectteam via gemeente@gouda.nl of bel telefoonnummer 14 0182.