Veelgestelde vragen en antwoorden omgekeerd inzamelen
De gemeente wil schonere straten, minder kosten en meer gescheiden afval. Daarom voert de gemeente omgekeerd inzamelen in.
Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over omgekeerd inzamelen.
Bij omgekeerd inzamelen worden bruikbare grondstoffen gescheiden opgehaald, die anders verloren zouden gaan. Deze grondstoffen kunnen we opnieuw gebruiken of recyclen. Zo hoeft er minder restafval verbrand te worden. Ook is er hierdoor minder zwerfafval.
We zijn nu bezig om plekken te zoeken. Zodra deze bekend zijn, laten we dit weten aan de bewoners in de buurt. Wilt u meedenken? Graag! U kunt een mogelijke plek te mailen naar gemeente@gouda.nl. Wij onderzoeken dan of de plek mogelijk is en laten u dit weten. Uiteindelijk kiezen wij de beste plek. Hierbij houden we ons aan de richtlijnen waar een plek aan moet voldoen
De kosten om restafval in een ondergrondse container te doen zijn:
1 zak van 30 liter: € 0,75
1 zak van 60 liter: € 1,50
U krijgt een rekening via de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) op het huisadres waar de afvalpas aan is gekoppeld.
Nee, het ophalen van het PMD-afval is gratis.
Nee, het vaste deel blijft hetzelfde. Het variabele deel hangt af van het aantal keren dat u jaarlijks restafval in de ondergrondse container doet.
Uit een vragenlijst is gebleken dat veel inwoners van Gouda geen extra minicontainer willen. Zij willen dit niet omdat zij geen ruimte hebben voor een extra container.
Luiers en incontinentiemateriaal doet u via het restafval weg. Wel onderzoeken we of het mogelijk is om hier een andere oplossing voor aan te bieden. Als hier meer over bekend is, dan laten we dit via deze website weten.
Het PMD-afval in de minicontainers wordt om de week (1 keer in de 2 weken) opgehaald.
Er mag geen afval naast een (ondergrondse) container worden geplaatst. Helaas gebeurt dit wel. Hier gaan we het volgende aan doen: Cyclus ruimt deze afvaldumpingen op. Daarvoor rijdt Cyclus de hele week in Gouda rond. Als u afval ziet liggen, meld dit bij Cyclus. Als u toch afval naast de (ondergrondse container plaatst, kunt u een boete krijgen. Ook betaalt u de kosten om het afval weg te halen.
De concept plaatsingsbesluiten plaatsen we op de volgende plekken:
– in Het Kontakt/Goudse Post
– in het digitale publicatieblad
– op de pagina Overige stukken ter inzage
– bij de balie van het Huis van de Stad
Is uw e-mailadres bekend mijn mijnoverheid? Dan krijgt u ook een melding via de berichtenbox als er een plaatsingsbesluit wordt geplaatst over werkzaamheden bij u in de buurt.
De gemeente Gouda kiest ervoor om PMD-afval apart te blijven inzamelen, omdat van tevoren afval scheiden meer resultaat heeft dan nascheiden. Inwoners gooien ieder jaar gemiddeld ruim 40 kilogram PMD-afval weg. Daarvan bieden zij meer dan 30 kilogram apart aan. Er zijn nog geen gemeenten met nascheiding, die een vergelijkbaar of een beter resultaat hebben. De belangrijkste reden daarvoor is dat ruim 30% van het restafval bestaat uit GFT (vooral voedselresten en keukenafval). Deze zogenaamde natte fractie zorgt ervoor dat bij het nascheiden veel PMD verloren gaat en alsnog wordt verbrand. Technische ontwikkelingen hebben dit helaas nog niet kunnen oplossen.
U kunt gratis een grijze container aanvragen op de website van Cyclus.
Huisdierafval zoals kattengrit doet u via het restafval weg. Wel onderzoeken we of het mogelijk is om hier een andere oplossing voor aan te bieden. Als hier meer over bekend is, dan laten we dit via deze website weten.
We gaan graag in gesprek met inwoners die door medische redenen moeite hebben om het restafval bij of in de restcontainers te doen. We willen graag dat dit systeem voor iedereen werkt, dus kijken we graag samen met deze inwoners naar een oplossing.