Opknappen speelplekken
Kinderen in Gouda moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Daarom is het belangrijk dat speelplekken veilig en duurzaam zijn en veel speelplezier geven. Ieder jaar controleren we alle speelplekken en vervangen we kapotte en versleten speeltoestellen. We bekijken dan ook of het nodig is om de valondergrond te vervangen. Zo houden we de speelplekken veilig.
De gemeente wil dat alle kinderen kunnen spelen in de speeltuin. Daarom plaatsen we in steeds meer speeltuinen in Gouda een (extra) speeltoestel dat makkelijk toegankelijk is en geschikt is voor kinderen met een beperking. Daardoor kunnen alle kinderen meedoen en gezellig buiten spelen.
Waar is het?
In 2024 gaan we aan de slag met deze speeltuinen:
Binnenstad
Vrouwepoort/Clarissenhof (klaar)
Parkstraat (klaar)
Zwaansgat (klaar)
De Korte Akkeren
Bosboom Toussaintskade (klaar)
Margrietplein (klaar)
Oranjeplein
Bloemendaal
Kamperfoelielaan (klaar)
Park Atlantis
Plaswijck
Boegpad (klaar)
Deborah Hoeve
Klipperwerf (klaar)
Lekkenburg
Rietzoom (klaar)
Veenenburg (klaar)
Vlietenburg ter hoogte van nummer 20 (klaar)
Vlietenburg ter hoogte van nummer 36 (klaar)
Weerestein (klaar)
Woudestein (klaar)
Noord
Doorslag (klaar)
Dwarsslag (klaar)
Graaf Florisweg (klaar)
Kameraarslag (klaar)
Van Oldenbarneveltstraat (klaar)
Kort Haarlem
Bleysstraat (klaar)
Brandsmastraat
Hammarskjöldhof (klaar)
John Mottstraat (klaar)
Van Persijnstraat (klaar)
Walraven van Halllaan (klaar)
Goverwelle
Beukmolenplantsoen (klaar)
Middenmolenlaan (klaar)
Motetplein (klaar)
Wat zijn de werkzaamheden?
De gemeente vervangt kapotte en versleten valondergronden en speeltoestellen. Valondergronden vervangen we meestal door kunstgras, rubbertegels of Grass-Tech. Dat zijn rubbermatten waar het gras doorheen groeit. De doorgroeimatten beschermen het gras rondom de speeltoestellen. Dit zijn plekken die regelmatig worden gebruikt om te spelen.
Als de gemeente een speeltoestel vervangt, komt er eenzelfde soort speeltoestel terug. Een schommel vervangen we bijvoorbeeld door een andere schommel. Vaak doen we eerst een voorstel aan de buurt. Via een vragenlijst kunnen omwonenden dan kiezen uit een aantal mogelijkheden. De meeste stemmen gelden. Als we de speelelementen vervangen, vervangen we meestal ook de valondergrond.
We proberen ervoor te zorgen dat bewoners zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden hebben, maar we kunnen er helaas niet voor zorgen dat er helemaal geen overlast is. Tijdens de werkzaamheden sluiten we de delen af waar we aan het werk zijn. Zo proberen we zo min mogelijk overlast te veroorzaken.
Als het mogelijk is gaat de gemeente Gouda speelplekken verbeteren of groener maken. Als er veel bomen worden vervangen bij een speeltuin of er is ruimte voor extra groen, dan proberen we dit te combineren. Samen met het Groenfonds en de groenbeheerder kijken we naar de mogelijkheden.
Wat is de laatste stand van zaken?
We werken met verschillende bedrijven samen om de speelplekken in Gouda op te knappen. In het najaar van 2024 wordt bekend welke speelplekken we in 2025 opknappen. Wat de werkzaamheden precies zullen zijn, leest u dan op de webpagina van de speelplek.
Wat is de planning?
Klik bovenaan deze pagina op de gewenste speelplek om te zien wat de werkzaamheden inhouden en wat de planning is. Sommige deellocaties zijn op dit moment nog niet beschikbaar, deze volgen binnenkort.
Waar kan ik vragen stellen over dit project?
Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.