Tijdelijke woningen Winterdijk 10
Het gebouw aan de Winterdijk 10 wordt sinds 2019 niet meer gebruikt als school. Het gebouw staat leeg. Het gebouw is sinds 2022 eigendom van de gemeente. Daarvoor was het van scholengemeenschap de ‘Goudse Waarden’.
De staat van onderhoud van het gebouw is matig. Omdat het gebouw leeg staat, wordt het gebouw snel slechter. Het bleek niet haalbaar om het leegstaande schoolgebouw om te bouwen tot tijdelijke woonruimte voor jongeren. Het was te duur. De gemeente heeft daarom besloten om het schoolgebouw te slopen.
Het plan blijft voor het grootste deel hetzelfde: we willen woonruimte maken voor (voornamelijk) jongeren die dringend een plek nodig hebben om te wonen. Maar andere doelgroepen willen we niet uitsluiten. We gaan dit doen door tijdelijke (modulaire) woningen te laten bouwen. Modulair bouwen betekent dat de woningen in delen in de fabriek worden gebouwd. Op de plek waar ze moeten komen, worden de woningdelen aan elkaar gezet. Deze woningen zorgen voor een goede woonkwaliteit.
Het plan heeft nu meer kans. De woningen kunnen 30 jaar blijven staan in plaats van 10 jaar. Ook gaan we in het nieuwe plan uit van alleen zelfstandige studio’s. Het plan van deels zelfstandige studio’s en deels kamers met gedeelde voorzieningen doen we niet meer. Met het nieuwe plan verwachten we dat het bouwen van woningen op de plek van de school haalbaar is.
We willen een (markt)partij vinden voor de uitwerking, het bouwen en beheren van het project. Daarom wordt nu in de laatste 3 maanden van 2024 een nieuwe selectieprocedure gestart.
Waar is het?
Het gaat om het leegstaande schoolgebouw op het adres Winterdijk 10.
Wat is het (nieuwe) plan?
Voor dit tijdelijk woonconcept en de nieuw te houden selectieprocedure gelden de volgende basisregels:
- Het gaat om een tijdelijk woonconcept voor 30 jaar (2 keer 15 jaar).
- De doelgroep voor huisvesting zijn voornamelijk jongeren.
- Het nieuwe woongebouw mag niet meer dan de helft van het grondoppervlak van het oude schoolgebouw beslaan. Dit betekent dat maximaal de helft van het grondoppervlak van de oude school bebouwd mag worden met nieuwe (modulaire) woningen.
- De gebouwen zullen in principe uit 2 bouwlagen bestaan. Maar maximaal 50% van de bebouwing mag 3 bouwlagen hoog zijn.
- Er moeten zelfstandige studio’s komen. Een zelfstandige studio heeft een eigen keuken, badkamer en toilet. We weten nog niet precies hoeveel komen. Maar we stellen een limiet van in totaal 60 woonruimten. In totaal kunnen er dus maximaal 60 mensen wonen.
- Het idee is een autoloos woonconcept te realiseren, waarbij bewoners geen auto mogen hebben. Er zullen wel voldoende autoparkeerplaatsen worden gerealiseerd voor bezoekers en fiets-/bromfietsstallingen voor bewoners en bezoekers.
Wat is de laatste stand van zaken?
In de laatste 3 maanden van 2023 is gestart met het verwijderen van het asbest in de school. In de laatste 3 maanden van 2024 starten we een nieuwe selectieprocedure op om een partij te vinden die het project wil uitvoeren.
Wat zijn de werkzaamheden?
Het schoolgebouw wordt gesloopt. Als uit de nieuw te houden selectieprocedure blijkt dat het haalbaar is, worden er nieuwe tijdelijke modulaire woningen geplaatst.
Wat is de planning?
In de laatste 3 maanden van 2024 wordt het oude schoolgebouw gesloopt. Uitloop naar de 1e 3 maanden van 2025 is mogelijk.
We willen een (markt)partij vinden voor de uitwerking, het bouwen en beheren van het project. Daarom starten we in de laatste 3 maanden van 2024 een nieuwe selectieprocedure. Bij een geslaagde selectieprocedure werkt de (markt)partij aan wie de opdracht is gegund, zijn plannen verder uit. Het resultaat is het bouwen van de tijdelijke woonruimten. De gemeente wil dit uiterlijk in de 1e 6 maanden van 2025 klaar hebben.
Hoe kan ik meedenken?
Als uit het onderzoek blijkt dat het project haalbaar is en er een partij bekend is, informeren en raadplegen wij de direct omwonenden en belanghebbenden. Wij geven hen de kans om een reactie te geven op het plan. Zij kunnen meedenken over de verdere planuitwerking.
Waar kan ik vragen stellen over dit project?
Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.