Zero-emissiezone: hulp voor ondernemers

We zijn ons ervan bewust dat de invoering van de zero-emissiezone een maatregel is met mogelijk veel gevolgen. We willen dat iedere ondernemer die graag in de binnenstad wil ondernemen, dat ook in de nieuwe situatie kan blijven doen. Dat doen we graag samen met u. De situatie van elke ondernemer kan anders zijn en daarom kijken we per persoon naar de beste oplossing. Zodat we de doelen voor een groene en vitale stad kunnen behalen, met daarbij een haalbare overgangsperiode naar duurzaam vervoer voor u als ondernemer.

Naast overgangsregelingen, vrijstellingen en ontheffingen heeft de gemeente een pakket aan maatregelen om ondernemers te ondersteunen in de overgang naar duurzaam vervoer. Hierbij hebben we gekeken naar maatregelen die voor zoveel mogelijk ondernemers handig zijn. Maar er is ook ruimte voor maatwerk voor u als individuele ondernemer.

Hoe ondersteunt de gemeente ondernemers?

De gemeente helpt ondernemers op weg met de overgang naar de zero-emissiezone. Dit doen we onder andere met:

  1. Gratis adviesgesprek
  2. Zakelijke lening vanuit het Goudse duurzaamheidsfonds
  3. SEBA-subsidie en milieu-investeringaftrek (MIA)
  4. Elektrisch voertuig uitproberen
  5. Deelvervoer
  6. Voertuig verhuren
  7. Laadpaal elektrische auto

1. Gratis adviesgesprek

Wij raden u altijd aan om eerst een gesprek aan te vragen. Als u niet precies weet wat de mogelijkheden in uw situatie zijn of als u ondersteuning zoekt bij het aanvragen van ontheffingen, neem dan contact met ons op. Ook als u goede ideeën heeft om de logistiek anders te organiseren, horen we graag van u. Zo kunnen we samen kijken hoe we daar op een goede manier invulling aan kunnen geven. U vraag het gratis adviesgesprek aan via de pagina Gratis advies zero-emissiezone.

2. Zakelijke lening vanuit het Goudse duurzaamheidsfonds

Wij zijn van plan om u via het Goudse duurzaamheidsfonds de mogelijkheid te bieden tegen goede voorwaarden een zakelijke lening af te sluiten. De lening is bedoeld voor de aanschaf van uitstootvrije voertuigen. Dit is interessant als u zelf niet de middelen heeft om te investeren in nieuwe voertuigen. Op dit moment is het aanvragen van deze lening nog niet mogelijk. Dit wordt later dit jaar wel mogelijk. Dan leest u ook wat er precies mogelijk is en welke voorwaarden er gelden.

3. SEBA-subsidie en milieu-investeringaftrek (MIA)

Het kopen van een elektrisch voertuig is een grote investering. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen die de aankoop van een elektrisch voertuig financieel aantrekkelijk maken. Tijdens een gratis adviesgesprek kan een logistiek makelaar berekenen of de overstap naar emissieloos vervoer haalbaar is voor u. U kijkt samen onder andere naar de volgende opties: 

  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Met deze subsidie is het aantrekkelijker om elektrische bestelauto’s te kopen. Let op: het is alleen nog mogelijk om deze subsidie in 2024 aan te vragen!
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) op een elektrische bestelauto en een MIA op de prijs van laadpalen. Ook hoeft u voor een elektrische bestelauto geen motorrijbelasting te betalen en is er een lagere bijtelling.

4. Elektrisch voertuig uitproberen

De overstap naar een elektrisch voertuig kan wennen zijn. De gemeente biedt de mogelijkheid om dit uit te proberen. Op deze manier kunt u zelf ervaren hoe een elektrische bestelbus rijdt, hoe vaak u moet opladen en of een elektrische bestelbus genoeg gewicht kan dragen. Vraag tijdens een gratis adviesgesprek naar de mogelijkheden om een elektrisch voertuig uit te proberen.

5. Deelvervoer

U kunt samen met anderen een uitstootvrij voertuig kopen. Hierdoor dalen de kosten, omdat u de kosten van de investering kunt delen met andere ondernemers. Dit is bijvoorbeeld interessant als u uw voertuig weinig gebruikt. De gemeente ondersteunt u hierbij als u daar behoefte aan heeft. U kunt contact met ons opnemen via een gratis adviesgesprek.

6. Voertuig verhuren

Als u geïnvesteerd heeft in een uitstootvrij voertuig kunt u deze verhuren als u er geen gebruik van maakt. Dit kan bijvoorbeeld via het platform Snappcar. Hiermee verdient u de investeringskosten van het voertuig sneller terug.

7. Laadpaal elektrische auto

Voor een elektrische bedrijfsauto is een oplaadpunt onmisbaar. Alle informatie over elektrisch laden en hoe u dit kunt aanvragen, leest u op de pagina Laadpaal elektrische auto.

Vrijstelling of ontheffing

Als in het gesprek met de logistiek makelaar blijkt dat de aanschaf van een uitstootvrij voertuig financieel niet haalbaar is voor u, kunt u misschien een ontheffing aanvragen. Lees hier meer over op de pagina Vrijstelling of ontheffing zero-emissiezone. Ook leest u hier hoe u kunt controleren of u een vrijstelling kunt krijgen.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u vragen over de invoering van de zero-emissiezone? Stuur dan een e-mail naar gemeente@gouda.nl of vraag het gratis adviesgesprek aan via de pagina Gratis advies zero-emissiezone.