Over Gouda goed op weg
Gemeente Gouda vindt het belangrijk om bewoners, ondernemers en anderen te betrekken bij het maken van plannen. In de samenleving zit veel kennis die de gemeente maximaal wil gebruiken. Daarom zijn er veel gesprekken gevoerd met inwoners, ondernemers, omliggende gemeenten, de provincie Zuid-Holland en andere betrokkenen. De uitkomst van deze gesprekken heeft de gemeente zo goed mogelijk gebruikt om Gouda goed op weg te maken. Gouda goed op weg is op 30 juni 2021 vastgesteld door de gemeenteraad van Gouda.
Waarom is Gouda goed op weg nodig?
Met Gouda goed op weg maken we de stad veiliger, groener en fijner om in te wonen. Als we niets doen, worden de wegen in Gouda steeds drukker en kan het verkeer in 2030 vastlopen. Daarom zijn er maatregelen nodig.
We willen dat meer verkeer over de randwegen rijdt, zoals de N207. Zo wordt het rustiger in de stad. Ook komt er misschien een landelijk snelheidslimiet van 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Gouda wil haar wegen hier alvast op inrichten, zodat de stad goed voorbereid is. Deze snelheidslimiet zorgt voor minder ongelukken en maakt het oversteken voor voetgangers en fietsers makkelijker. Daarnaast zorgt het ook voor minder uitlaatgassen, lawaai en doorgaand verkeer in de stad. En komt er meer ruimte voor groen en gezellige plekken.
Wat wil Gouda goed op weg bereiken?
- Voetganger centraal: Voetgangers en fietsers worden de belangrijkste weggebruikers in Gouda. Daarom verbeteren we de looproutes en oversteekplaatsen op verschillende plekken. In de binnenstad krijgen voetgangers voorrang en zijn andere vervoersmiddelen te gast.
- Betere fietspaden: De oude fietsroutes in Gouda zijn goed geschikt als hoofdfietsroutes naar de binnenstad en het station. We zorgen ervoor dat auto’s minder snel rijden op deze routes. Zo blijven deze routes rustig. Daarnaast maken we fietsroutes buiten het centrum om. Deze sluiten aan op regionale fietsroutes. Zo wordt de fiets een beter alternatief voor de auto.
- Ruimte voor openbaar vervoer: We willen dat het openbaar vervoer van en naar Gouda vaak rijdt, comfortabel en snel is. En haltes moeten goed bereikbaar zijn, zodat het openbaar vervoer kan concurreren met de auto. Ook zorgen we voor deelvervoer bij treinstations, Gouwepark en parkeerplaatsen rond de binnenstad.
- Autoverkeer aan de randen van de stad: We willen dat auto’s vooral gebruikmaken van de randwegen, bijvoorbeeld de N207. Deze wegen moeten in de toekomst meer verkeer opvangen, zodat er binnen Gouda meer ruimte komt om te wandelen, te fietsen en voor het openbaar vervoer.
- Maximale snelheid naar 30 kilometer per uur: Op de wegen binnen de stad geldt de nieuwe norm van 30 kilometer per uur. Met de auto bent u daardoor soms iets langer onderweg. Dit geeft wandelen, fietsen en openbaar vervoer een sterkere positie in vergelijking met de auto.
Hoe bereikt Gouda goed op weg dit?
Gouda goed op weg bestaat uit een pakket van 10 maatregelen die allemaal met elkaar te maken hebben. Dit zijn de maatregelen:
1. Verbeteren van de N207 Zuidwestelijke Randweg
De N207 bij Westergouwe heeft nu al wachtrijen in de spits. Samen met de provincie Zuid-Holland gaan we de bereikbaarheid verbeteren. De rotondes op de N207 veranderen we in kruispunten met verkeerslichten. Dit zorgt voor meer ruimte en minder wachttijden. Ook komt er een nieuw kruispunt met verkeerslichten op de N457 om Westergouwe beter bereikbaar te maken.
2. Verbeteren van de randwegen in Gouda
De Van Reenensingel, Goudse Houtsingel en Goverwellesingel zijn belangrijke randwegen in Gouda. Ze blijven 50-kilometer-per-uur wegen omdat ze belangrijk zijn voor het verkeer in de stad. We gaan deze wegen verbeteren. Kruispunten worden aangepast, waardoor het voor voetgangers en fietsers veiliger wordt om over te steken. Bovendien komt er meer ruimte voor groen.
3. Het nieuwe 30 kilometer per uur
Alle wegen in de stad worden 30-kilometer-per-uur wegen, behalve de randwegen. Die blijven 50 kilometer per uur. We passen de wegen aan met smallere rijstroken, meer groen en veilige fietspaden.
4. Nieuwe inrichting van het Kleiwegplein
Het Kleiwegplein, aan de noordkant van de binnenstad, krijgt een nieuwe inrichting. Dit betekent dat er meer ruimte komt voor wandelen, fietsen en voor groen. Er komt minder ruimte voor auto’s, behalve voor bussen. Deze aanpassingen maken het plein veiliger en aantrekkelijker voor iedereen.
5. Autoluwe Nieuwe Veerstal en fietsroute langs Rotterdamseweg
De Nieuwe Veerstal, aan de zuidkant van de binnenstad, is een belangrijke en historische plek. We willen dat hier minder auto’s komen, zodat er meer ruimte komt voor toeristen, wandelaars en fietsers. Daarnaast komt er een fietsroute langs de Rotterdamseweg naar Westergouwe, om deze wijk goed te verbinden met de rest van Gouda.
6. Verbeteren van de Fluwelen- en Blekerssingel
De Fluwelen- en Blekerssingel zijn belangrijke historische grachten rond de binnenstad van Gouda. We willen deze plek prettiger maken voor wandelaars, fietsers en mensen die er willen verblijven. Zo wordt het een fijne verbinding tussen de binnenstad en andere wijken.
7. Verbeteren van de Bodegraafsestraatweg
De Bodegraafsestraatweg is nu een drukke weg met veel verkeer dat er eigenlijk niet hoort te rijden. We maken de weg visueel smaller. Dit betekent dat de weg er smaller uitziet, maar niet echt smaller wordt. Hiervoor worden speciale stroken en goten aan de zijkant van de weg gebruikt. Bovendien worden er veilige oversteekplaatsen met verkeersdrempels en verkeerslichten gemaakt.
8. Verbeteren van de Joubertstraat-Zwarteweg
De Joubertstraat en Zwarteweg hebben nu veel verkeer dat eigenlijk via de randwegen zou moeten rijden. We willen deze wegen rustiger en veiliger maken voor voetgangers en fietsers. De maximale snelheid voor auto’s gaat naar 30 kilometer per uur. We maken veilige kruispunten met verkeersdrempels en zorgen dat voetgangers meer tijd krijgen om over te steken bij kruispunten met verkeerslichten.
9. Eenrichtingsweg Thorbeckelaan-Graaf Florisweg
De omgeving van de Thorbeckelaan, Statensingel, Albert Plesmanplein en Bodegraafsestraatweg heeft veel verkeer, drukke fietsroutes en scholen. Dit maakt het soms onveilig en onduidelijk. Op een eenrichtingsweg kunnen auto’s maar 1 richting op rijden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor wandelaars en fietsers. De maximale snelheid voor auto’s wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur.
10. Verbeteren van de binnenstad
De binnenstad van Gouda is een bijzondere plek. We willen het nog fijner maken voor u om in de binnenstad te zijn, of u hier nou woont of af en toe komt. Dit doen we door meer ruimte te maken voor wandelaars en fietsers en minder voor auto’s. De binnenstad wordt stap voor stap een zero-emissiezone voor bedrijfsvoertuigen. Hier zijn we op 1 januari mee begonnen. Meer informatie hierover leest u op de webpagina over de zero-emissiezone.
Deze aanpassingen worden gedaan tussen 2022 en 2042. Kijk op de pagina Projecten voor meer informatie over welke projecten uitgevoerd worden.