Omgekeerd inzamelen

De gemeente wil schonere straten, minder kosten en meer gescheiden afval. Daarom voert de gemeente omgekeerd inzamelen in. ‘Omgekeerd inzamelen’ houdt in dat er op een andere manier afval wordt ingezameld dan u gewend bent. Restafval gaat bij omgekeerd inzamelen in een ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk staan of komen te staan. PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) wordt in een minirolcontainer verzameld en aan huis opgehaald.

Na de zomer van 2025 plaatst de gemeente hiervoor 150 ondergrondse afvalcontainers door heel Gouda heen, behalve in de binnenstad. Als de gemeente bij u in de omgeving een container plaatst, ontvangt u een brief met informatie. Een paar wijken in Gouda hebben afgelopen jaar al een brief ontvangen. De plekken voor de ondergrondse containers moeten aan veel richtlijnen voldoen. De richtlijnen kunt u vinden op de pagina Ondergrondse containers; waar wel en waar niet?.

Waar is het?

De containers komen door heel Gouda heen, behalve in de binnenstad. De gemeente wijst plekken aan voor de ondergrondse containers. De wijken en buurten krijgen hierover per brief informatie of hebben afgelopen jaar een brief gekregen. Het plan met alle locaties moet in het voorjaar van 2025 klaar zijn. Op de kaart kunt u zien op welke locaties de extra ondergrondse containers voor restafval komen.

Wat zijn de werkzaamheden?

Er komen 150 ondergrondse containers voor restafval door de hele stad, behalve in de binnenstad. De ondergrondse containers worden na de zomer in 2025 neergezet.

Wat is de laatste stand van zaken?

De gemeente heeft een test uitgevoerd in Westergouwe, de Heesterbuurt, Bloemweidekwartier, Weidebloemkwartier en de Vlinderbuurt. De test was succesvol. In deze buurten blijven we omgekeerd inzamelen. Er verandert in deze buurten niets voor de inwoners.

De gemeente werkt nu aan een plan voor de plekken van extra ondergrondse containers. Inwoners van de wijken De Korte Akkeren, Bloemendaal, Plaswijck en Nieuwe Park Oost zijn in december 2024 al geïnformeerd over de plekken van de extra ondergrondse containers en de geplande inloopmomenten.
De wijken Noord, Goverwelle en Kort Haarlem krijgen in het voorjaar van 2025 een brief met informatie.

Na de inloopmomenten worden de plekken onderzocht door het graven van proefsleuven. Zo is de gemeente er zeker van dat er geen kabels en leidingen of andere objecten in de grond zijn die de container in de weg zitten.

Voordat de gemeente een ondergrondse container kan plaatsen, moeten er plaatsingsbesluiten komen. Bewoners die het niet eens zijn met de aangewezen plek kunnen een zienswijze op het ontwerp-plaatsingsbesluit indienen.

Hoe kan ik meedenken?

Bewoners ontvingen een brief waarin de komst van de containers werd aangekondigd. Bij de brief zat een flyer met eisen waaraan een containerplek moet voldoen. Bewoners konden zo meedenken of zij een andere plek wisten. Die plek konden zij doorgeven aan de gemeente. Het projectteam ging de plek dan onderzoeken. Uiteindelijk beslist de gemeente over de plekken van de ondergrondse containers. Bewoners leverden een enkele locatie aan om te onderzoeken.

Wat is de planning?

De inloopmomenten voor de wijken De Korte Akkeren, Bloemendaal, Plaswijck en Nieuwe Park Oost vinden in januari plaats. In februari/maart worden hier de proefsleuven gegraven.

Na het graven van de proefsleuven neemt de gemeente in april de 1e ontwerp-plaatsingsbesluiten. Die zet de gemeente op www.overheid.nl en op de gemeentepagina in Het Kontact/de Goudse Post.  

De wijken Noord, Goverwelle en Kort Haarlem volgen in het voorjaar van 2025. Die wijken krijgen in maart informatie over de locaties van de extra ondergrondse containers. De inloopmomenten volgen dan in april 2025. De proefsleuven worden in mei/juni gegraven.

De containers worden in het najaar van 2025 geplaatst.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Heeft u een vraag? Kijk dan op de pagina Veelgestelde vragen en antwoorden of uw vraag ertussen staat. Als u andere vragen of opmerkingen heeft over dit project, stuur dan een e-mail naar het projectteam via gemeente@gouda.nl of bel telefoonnummer 14 0182.