Maurits Tompot heeft zich bijzonder ingezet als ambassadeur van Gouda’s culturele erfgoed: de Goudse Glazen van de Sint Janskerk. Hij was 37 jaar koster van de Sint-Janskerk en expert op het gebied van de Goudse Glazen. Hij gaf rondleidingen, lezingen en schreef het boek Kosterlijke Ontdekkingen. Ook was hij 1 van de initiatiefnemers van het Erasmus genootschap die met vele lezingen en acties de aandacht voor Erasmus als Gouwenaar nieuw leven heeft ingeblazen en Erasmus een Gouds gezicht heeft gegeven.
Waar bent u het meest trots op?
Ik ben er trots op dat ik de cartoons of werktekeningen in het World Guinness Book of Records heb gekregen als ‘The longest cartoons in the world’ (2,2 kilometer). Niet trots, maar dankbaar ben ik voor de toevallige ontdekking van Erasmus’ boekje ‘Een Goddelijk Festijn of Convivium Religiosum’, dat het masterplan voor de Goudse Glazen blijkt te zijn. De Sint-Jan is daarmee het grootste monument voor de Europeaan Erasmus.
Wat is uw wens voor Gouda?
Ik hoop dat Gouda nog eens op de Werelderfgoedlijst van monumenten komt, zeker nu de stad zo verzakt. Ook de cartoons horen op de UNESCO Werelderfgoedlijst van documenten en er lijkt voor beiden draagvlak te komen. Ook hoop ik met voormalig stadsdichter Hanneke Leroux dat er naast Zotte Zaterdag ieder jaar op 23 april ook een Shakespearedag komt.