Terug naar het overzicht

Overlast voor dieren door grasaren

Op de foto ziet u grasaren.

De gemeente krijgt op dit moment veel meldingen over huisdieren die last hebben van grasaren. Grasaren zijn een grassoort die scherpe zaden verspreidt. De zaden zitten in een harde aarpluim aan de bovenzijde van de grasstengel. De zaden hebben scherpe weerhaakjes die zich vastmaken aan de vacht van langharige dieren, zoals honden.

Weerhaakjes op de zaden kunnen zorgen voor ontstekingen

De zaden van de grasaren kunnen in oren, neus of op poten terecht komen. Door de weerhaakjes dringen ze de huid binnen. Dat kan bij dieren zorgen voor ontstekingen. De ontstekingen zijn vaak tussen de tenen, in de neus, oren en huid. Dat is voor het dier natuurlijk heel vervelend.

Blijf zoveel mogelijk weg van grasaren

De grasaar komt in heel Europa voor. De grassoort is ook volop in Nederland aanwezig. De overlast is het grootst in de zomer. Dan zijn de zaden rijp en laten ze makkelijk los. Ze komen makkelijk in de vacht van dieren terecht. Omdat de grassoort overal voorkomt, is ze niet te bestrijden. Het enige dat u kunt doen is uw dier niet los laten lopen in gebieden waar de grasaar staat.

Controleer de vacht als er toch contact is

De gemeente maait minder vaak. Dat is beter voor de hoeveelheid soorten dieren en planten en dus de natuur. Omdat de gemeente minder vaak maait, kan de grasaar makkelijker groeien. Daarom is het beter om uw dier aangelijnd te houden. Zo kunt u voorkomen dat uw dier contact heeft met grasaren. Als u uw hond toch loslaat, controleer dan uw hond goed na het uitlaten. Vooral bij de neus, oren en poten. De zaden kunt u dan nog goed verwijderen.