Melding dieren

Bij de gemeente kunt u een melding maken wanneer u overlast heeft van bepaalde dieren. Denk bijvoorbeeld aan een zwanennest, de eikenprocessierups of overlast van ratten en muizen.

Bij overlast van bepaalde soorten dieren kan de gemeente niets voor u betekenen en verwijzen wij u graag door naar andere organisaties.

Klik op Melding maken en vul uw gegevens in.

Melding maken

Voor een gevonden of vermist (huis)dier kunt u bellen met de dierenambulance op telefoonnummer (0182) 52 09 59. De dierenambulance bekijkt of zij uw dier ergens hebben gezien en of ze uw dier vervoerd hebben.

Meld uw huisdier als vermist aan op de website van Amivedi. U kunt hier ook een melding doen wanneer u een huisdier hebt gevonden.

Op de website van de dierenbescherming kunt u kijken of uw dier is gevonden.

Op beide websites staan ook tips voor als u uw huisdier kwijt bent. 

Dierenmishandeling of verwaarlozing meldt u door te bellen naar telefoonnummer: 144. U kunt ook naar dit nummer bellen voor vragen en overleg wanneer u twijfelt.

144 is te bereiken tegen lokaal tarief op:

  • maandag tot en met zaterdag: van 8.00 tot en met 18.30 uur.
  • zondag: van 9.30 tot en met 18.30 uur.

Is 144 niet bereikbaar?  Bel dan naar het politienummer 0900-88 44, of voor spoed 112.

Heeft u een dood dier gevonden? Dan kunt u terecht bij de dierenambulance op telefoonnummer (0182) 52 90 59.

Wilt u iets weten of melden over de eikenprocessierups? Bekijk de pagina Melding eikenprocessierups.

Neem contact op met een imker. Via de website van bijenhouders kunt u een imker bij u in de buurt vinden.

Als u veel last heeft van een wespennest in het openbaar gebied, dan kunt u dit bij ons melden. Zit het wespennest op uw eigen terrein? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder.

Als u overlast heeft van hommels verwijzen wij u door naar de website van de vereniging voor veldbiologie. Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

Overlast van ratten kunt u bij ons melden. Let op: de bestrijding van muskusratten gebeurt door de muskusrattenbeheerder. Bekijk de website van de muskusrattenbeheerder voor meer informatie.

Voor overlast van muizen moet u contact opnemen met een ongediertebestrijder.

We willen u erop wijzen dat het voeren van dieren mogelijk ratten en ander ongedierte aantrekt.

De gemeente  verminderd of bestrijdt niet van de overlast van duiven, kauwen of meeuwen. U kunt hier geen melding over maken.

Let op: het bijvoeren van dieren kan overlast veroorzaken (bijvoorbeeld het opentrekken van vuilniszakken).

De Amerikaanse rivierkreeft komt in de Nederlandse natuur voor. Wanneer de kreeften op zoek gaan naar een partner, lopen ze vaak vanuit het water de oever op. De kans is daarom groot dat u een kreeft tegenkomt op een fiets- of wandelpad langs het water, met gespreide schaarpoten en open scharen. 

Wanneer u een rivierkreeft tegenkomt, laat deze dan met rust. Het is belangrijk dat de kreeft niet wordt verplaatst, om zo verdere verspreiding te voorkomen. Exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft zijn niet beschermd, maar staan wel op de zogenaamde ‘Unielijst’. Ze mogen daarom alleen met bepaalde vergunningen gevangen worden. U mag de kreeft dus niet vangen.

Ziet u een rivierkreeft? U kunt een melding maken via de website Waarneming.nl. Hiermee wordt de kennis over rivierkreeften uitgebreid.

Via de website van de dierenbescherming zoekt u hulp bij de zorg voor uw huisdier. Zij kijken met u naar een geschikte oplossing. Ook kunnen ze helpen bij advies.

Ook een dierenbuddy kan een oplossing bieden. Dankzij Dierenbuddy is het mogelijk dat huisdieren langer bij hun baasjes kunnen blijven wonen.

Voorbeelden van taken die dierenbuddy’s kunnen doen:

  • Verschonen van een kattenbak, konijnenhok of vogelkooi;
  • Hond uitlaten;
  • Met het dier naar de dierenarts;
  • Nagel- en vachtverzorging van konijnen of andere knaagdieren.

Via de website van de dierenbescherming kunt u zich aanmelden als u een dierenbuddy nodig heeft. Hier is ook meer informatie te vinden over de dierenbuddy.

De kosten voor een huisdier kunnen hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan chippen, jaarlijkse inentingen, gezondheidschecks, ontwormingsmiddelen en meer.

Bent u in een situatie gekomen waarin u niet meer de kosten voor voer kan betalen voor uw huisdier? Misschien kan  de dierenvoedselbank (Stichting Wie vult mijn bak) een oplossing bieden. Hiervoor gelden wel een paar regels. Bekijk de regels en informatie over hoe u een aanvraag kunt doen op de website van wie vult mijn bak.

Stichting Mendoo helpt mensen samen met hun huisdier te blijven wanneer het thuis niet meer veilig is. Eerst wordt er gekeken of het huisdier mee kan naar bijvoorbeeld een opvanglocatie. Lukt dit niet dan wordt het huisdier tijdelijk ondergebracht in een gastgezin.

Meer informatie over Mendoo is te vinden op de website van Mendoo.