Melding zieke boom of plant
Ziekten en plagen bij bomen zijn een natuurlijk verschijnsel. Denk aan virussen, bacteriën of insecten. Sommige ziektes kunnen dodelijk zijn voor de boom. U kunt een zieke boom of plant melden via een melding openbaar gebied.
Klik op Melding maken en vul uw gegevens in.
De gemeente wil zo veel mogelijk de natuur haar gang laten gaan. Daarom zijn we voorzichtig met het bestrijden van ziekten en plagen. We grijpen pas in:
- als er risico’s zijn voor de gezondheid van de mens (bijvoorbeeld bij de eikenprocessierups) of risico’s voor de omgeving;
- bij een ziekte waar de boom aan sterft (zoals iepziekte).
De iepziekte is een dodelijke en zeer besmettelijke schimmelinfectie. Bij besmette bomen krijgen takken en bladeren geen voedsel en vocht meer, waardoor de boom op korte termijn sterft. We pakken de iepziekte dan ook actief aan.
Als een iep eenmaal besmet is met iepziekte, moet de boom zo snel mogelijk gekapt worden om verspreiding te voorkomen. Hiervoor is geen vergunning nodig. De zieke iep vervangen we door een iepensoort die wel tegen de iepziekte kan. Om te voorkomen dat iepen ziek worden, krijgen alle gezonden iepen jaarlijks een beschermende injectie.
In de maanden mei, juni en juli leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom beginnen we al op tijd met het nemen van maatregelen, ook als er nog geen rupsen zijn. Bekijk meer informatie via de pagina Melding eikenprocessierups.
Luizen in bomen kunnen voor veel overlast zorgen. Met name bij hoge temperaturen en droog weer kan het aantal luizen snel toenemen. Niet elke boomsoort heeft last van luizen. Vooral bij lindes komen luizen vaak voor. Helaas valt er weinig aan te doen. Er zijn wel biologische bestrijdingsmethoden, maar deze zijn niet of slechts tijdelijk effectief. Gouda past geen chemische middelen toe. U hoeft luizen dan ook niet bij de gemeente te melden.
De rupsen van de spinselmot zijn een plaag voor bomen. In het late voorjaar eten de rupsen razendsnel een boom of heester kaal. Ze pakken de boom of struik in een soort wit spinrag in. Na ongeveer 4 tot 6 weken verlaten de rupsen de boom. De boom zal dan weer nieuwe bladeren gaan maken. Spinselmot is niet schadelijk voor de mens of de boom.
De larven van de kastanjemineermot maken doorzichtige plekken in de bladeren van de kastanje. Hierdoor drogen de bladeren uit, worden ze bruin en vallen ze vroeg af. De kastanjemineermot is niet schadelijk voor de boom, maar remt de boom wel in de groei. U hoeft hiervoor geen melding te maken.
Wilt u een plaag of een zieke of dode boom of plant melden bij de gemeente? Doe dat via bovenstaande knop ‘Melding maken’.