Terug naar het overzicht

Brede steun voor maatregelen in zorg en ondersteuning

Op de foto is wethouder Anna van Popering-Kalkman te zien die in een microfoon praat.

Meer geld van de rijksoverheid leidt niet automatisch tot betere zorg of gelukkigere inwoners van Gouda en mag geen invloed hebben op de ambitie van het stadsbestuur om grenzen te stellen aan de mate van zorg en ondersteuning. Daarom moeten alle voorgestelde hoofdmaatregelen uit het rapport-Berenschot worden uitgevoerd en financieel vertaald in de kadernota*.

Een motie van die strekking werd gisteravond (woensdag 9 april) door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen (70% van de aanwezige raadsleden). De motie was ingediend door coalitiepartijen D66, ChristenUnie en CDA samen met oppositiepartij VVD.

Uit het rapport-Berenschot kwam recent naar voren, dat in de jeugdzorg, de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de Participatiewet maatregelen nodig zijn om de zorg en ondersteuning van de gemeente beschikbaar en betaalbaar te houden, juist voor de meest kwetsbare inwoners.

Ook een 2e motie, ingediend door VVD, D66, ChristenUnie en SGP, kreeg brede steun (97%). Die motie roept het college van burgemeester en wethouders op een monitor te ontwerpen om het effect van de maatregelen uit het rapport-Berenschot blijvend te kunnen volgen.

Kracht van de samenleving

Passende zorg en ondersteuning bieden aan mensen die het echt nodig hebben; en rekenen op de kracht van de samenleving waarin mensen meer zelf doen en familie, vrienden en buren om raad en daad vragen.

Dat was de boodschap van de verantwoordelijke wethouders Anna van Popering-Kalkman (Jeugdzorg), Jan Kees Oppelaar (Participatiewet) en Michiel Bunnik (Financiën) die gisteravond centraal stond.

Nu al besteedt de gemeente Gouda bijna de helft van haar begroting aan het sociaal domein (dat is de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met het welzijn van inwoners en met de gemeentelijke zorg en ondersteuning van inwoners met een hulpvraag). Door stijgende kosten voor jeugdzorg, maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing en dalende rijksinkomsten staat het water veel gemeenten aan de lippen.

Anders dan in sommige andere gemeenten heeft dat in Gouda nog niet geleid tot de sluiting van het zwembad of de bibliotheek, maar ook Gouda kan elke euro maar 1 keer uitgeven. Om inwoners, die zorg en ondersteuning ook straks echt nodig hebben, niet het kind van de rekening te laten worden, zijn maatregelen onvermijdelijk.

Het door B en W voorgestelde maatregelenpakket werd gisteren door de gemeenteraad gewogen en geschikt bevonden. Met het college is de raad ervan overtuigd dat de overheid niet voor alles een oplossing moet of kan bieden, bijvoorbeeld als het gaat om gewone uitdagingen die ouders weleens ervaren bij het opgroeien en opvoeden van hun kinderen. Voor lichtere vormen van ondersteuning – waarvoor inwoners misschien gewend waren bij de gemeente aan te kloppen – zullen zij vaker een beroep op hun eigen sociale netwerk moeten doen, zoals op familie, vrienden en buren.

Meer dan verdrievoudigd

“In 25 jaar is het aantal kinderen met jeugdhulp meer dan verdrievoudigd terwijl uit niets blijkt dat dit heeft geleid tot drie keer zoveel gelukkige kinderen”, zei wethouder Anna van Popering-Kalkman, verantwoordelijk voor de lokale jeugdzorg waarvan de kosten de afgelopen decennia het meest stegen. “Jeugdhulp lijkt soms te worden ingezet om mee te komen in de prestatiemaatschappij. Ondertussen zien we juist voor zwaardere jeugdhulp wachtlijsten. Voor de meest kwetsbaren moet hulp in onze stad beschikbaar blijven en dat vergt keuzes. Het college is dan ook blij met de brede steun vanuit de gemeenteraad”.

Los van de financiën en (besparings)maatregelen wil het college samen met inwoners en de raad ook starten met het ontwikkelen van een nieuwe visie op het sociaal domein. Weliswaar zijn de nu omarmde maatregelen deels ingegeven door de noodzaak om de stijging van zorg- en ondersteuningskosten te beteugelen, tegelijk spelen ook maatschappelijke ontwikkelingen een rol. Die kunnen tot een nieuwe kijk leiden op wat wel en niet van een gemeente mag worden verwacht.

*) De kadernota is een van de belangrijkste documenten van de gemeente. Daarin staat welke plannen er de komende jaren zijn en hoe die betaald worden. Het gaat dus vooral over belangrijke keuzes en eventuele nieuwe richtingen. De kadernota is daarom ook de basis voor de volgende begroting.